14 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiBrat jedne čitateljke zaljubljen je u razvedenu ženu s kojom je bio...

Brat jedne čitateljke zaljubljen je u razvedenu ženu s kojom je bio u vezi

PITANJE:

Moj brat je zaljubljen u jednu djevojku iz Pakistana. Ona je razvedena i ima dvoje djece, sina i kćerku, koji imaju nešto više od četiri godine. Ljubav među njima je počela još prije nego se ona udala, ali ju je prekinula njena udaja. Nakon što se ona razvela, vratili su se svojoj prvoj ljubavi i odlučili da stupe u brak ne vodeći računa šta će o tome kazati roditelji. Ta djevojka je to predložila mome bratu. Da li se on onda još uvijek može smatrati vjernikom?

Allah ga je stavio na nekoliko kušnji. Prije, otprilike, šest mjeseci moj brat je kazao kako će se oženiti isključivo tom ženom. U početku je želio da se i majka složi s time, ali se iznenada sve promijenilo i prestalo ga je zanimati bilo čije mišljenje. Njegovo se ponašanje promijenilo i postalo je loše. Majka se i dalje lijepo odnosi prema njemu, ali on postupa loše prema ocu. Postoji velika vjerovatnoća da je pomenuta djevojka napravila sihr mojoj porodici i bratu. Postoji li bilo kakva mogućnost da saznamo da li je mome bratu učinjen sihr ili nije?  Moj otac ne vjeruje u mogućnost djelovanja sihra, a teško je pronaći nekog učenjaka da odgovori na ovo pitanje. Tu djevojku ne voli niko iz naše porodice, a sam moj brat je prije određenog vremena govorio kako nije dobro da se stupa u brak bez saglasnosti porodice.

ODGOVOR:

Savjetujem da tvoj otac, a ni otac pomenute djevojke, ne zabranjuju sklapanje ovog braka ukoliko ne postoji neki Šerijatom opravdani razlog. Ukoliko tvoj brat voli tu djevojku i ukoliko i ona voli njega, onda je najbolje i za jedno i za drugo da stupe u brak, jer Vjerovjesnik, s.a.v.s. kaže: Za dvije osobe koje se vole najbolje je da stupe u brak.

Tj. kada neki muškarac voli ženu i ona voli njega neka sklope brak kako bi na taj način pronašli smiraj i zaštitu od harama. Na kraju krajeva, zar nije bolje i za njega i za nju i za njihove porodice da se uzmu negoli da počine ono što je Allah Uzvišeni zabranio!?

Obraćajući se starateljima djevojke Vjerovjesnik, s.a.v.s. je kazao: Kada vam dođe neko ko se želi oženiti i budete zadovoljni njegovim odnosom prema vjeri i njegovim moralom, dopustite mu da se oženi. Ako ne budete tako postupali, smutnja će i razvrat veliki na Zemlji biti.

Ukoliko postoji šerijatski opravdana zapreka za sklapanje braka onda savjetujem tvome bratu da posluša oca i da se suzdrži od grijeha. Neka se bori sam sa sobom jer Vjerovjesnik, s.a.v.s. kaže: Ko se nastoji sačuvati od grijeha Allah će ga sačuvati.

Tj. ako nastoji da se kloni grijeha Allah će mu u tome pomoći. Uzvišeni Allah kaže: One koji se budu zbog Nas trudili i borili Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti. (El-Ankebut, 69.)

Što se tiče sihra, ukoliko vjernik redovno uči Kur’an i dove koje je stalno učio Vjerovjesnik, s.a.v.s, prilikom odlaska na spavanje i poslije buđenja, te u drugim prilikama, on će se zaštititi od šejtana. Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Doista je Uzvišeni Allah naredio Jahji ibn Zekiriji, a.s. da prakticira pet stvari, te da to naredi i Izraelćanima… Naredio vam je da Ga spominjete, jer onaj ko Njega spominje je poput čovjeka za kojim neprijatelj traga, te on nađe veliku tvrđavu i tu se skloni od njih. Također i čovjek se od šejtana neće sačuvati ničim boljim od spominjanja Allaha, dž.š., (zikra).

Sura El-Ihlas, El-Felek i En-Nas su najbolja zaštita kojom se čovjek može sačuvati od sihra. Stoga, treba da nastoji da ih uči ujutro, naveče, poslije namaza i prije spavanja.

Mnogo čini dove za svoga brata da ga Allah uputi i da se svi njegovi poslovi završe dobrim.

Allah  najbolje zna.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE