3 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeNevjernici pitaju ko je stvorio Allaha

Nevjernici pitaju ko je stvorio Allaha

Pitanje:

Kada nevjernicima kažem da je Allah sve stvorio, oni me tada pitaju: “Ko je stvorio Allaha? Kako to da je Allah postojao od početka?” Kako da odgovorim na ova pitanja?

Odgovor:

Ovo nevjerničko pitanje u korijenu je neispravno i samo po sebi kontradiktorno. Kada bismo, u cilju dokazivanja, pretpostavili da Allah ima stvoritelja, postavlja se pitanje: ko je onda njega stvorio, pa ko je stvorio tvorca toga stvoritelja… i tako unedogled. Ovo je razumski neprihvatljivo i nemoguće. Međutim, razum i logika prihvataju činjenicu da sve stvoreno vodi porijeklo od jednog Stvoritelja kojeg niko nije stvorio, a koji je stvorio sve drugo. To je Uzvišeni Allah.
Što se tiče šerijata, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavještava nas o ovom pitanju, odakle ono vuče korijen, kako se liječi i kako se odgovara na njega: Prenosi se od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ljudi će neprestano postavljati razna pitanja sve dok ne upitaju: ‘Allah je Stvoritelj stvorenja, ali ko je Njega stvorio?’ Kome padne na pamet takvo pitanje, neka kaže ‘amentu billahi’ (vjerujem u Allaha).” U drugom hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Nekima od vas dođe šejtan došaptavajući mu: ‘Ko je stvorio to i to…’, sve dok ga ne upita: ‘Ko je stvorio tvoga Gospodara?’ Kad se to desi, neka zatraži utočište kod Allaha i neka prestane.” U još jednom hadisu kaže se: “Čovjeku dođe šejtan pitajući ga: ‘Ko je stvorio to i to?’” (Muslim, br. 134)
Iz ovih hadisa možemo zaključiti da je izvor ovoga pitanja šejtan. U njima se, također, iznosi lijek i odgovor na ovo pitanje, a to je: (1) treba izbjegavati slijeđenje šejtanskih koraka i laži, (2) potrebno je kazati: “Amentu billahi ve rusulih – vjerujem u Allaha i u Njegove poslanike”, (3) zatražiti utočište i zaštitu kod Allaha od šejtana.
Isto tako, postoje predaje koje ukazuju na to da treba tri puta simbolično pljucnuti na lijevu stranu i proučiti suru El-Ihlas (Vidjeti na internetu stranicu “Šekava ve hulul” u rubrici knjige na arapskom jeziku!)
O tome da je Allah Prvi, izrečeni su brojni hadisi:
“Bože moj, Ti si Prvi i nema ništa prije Tebe. Ti si Posljednji i nema ništa poslije Tebe.” (Muslim, br. 2713)
“Allah je postojao kada ništa drugo nije bilo”, a u drugom rivajetu kaže se: “Ništa prije Njega nije bilo.” (Buhari, br. 3020 i 6982)
Potrebno je napomenuti da postoje i kur’anski ajeti u ovom smislu. Mu’min vjeruje i ne sumnja, kafir ne vjeruje, a munafik sumnja. Molimo Allaha da nam podari iskren iman i nepokolebljivo uvjerenje, jer On je Taj koji upućuje!

Muhammed Salih Munedždžid,  Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 7.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE