21 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeŽene će u Džennetu imati muževe

Žene će u Džennetu imati muževe

Pitanje:

Znamo kako će muškarci u Džennetu imati hurije, međutim, šta će biti sa ženama, hoće li one imati muževe u Džennetu?

Odgovor:

Uzvišeni Allah o užicima stanovnika Dženneta kaže: “…u njemu ćete imati sve ono što duše vaše zažele, i što god zatražite – imat ćete, bit ćete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je milostiv.” (Fussilet, 32–33)

I kaže: “…u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.” (Ez-Zuhruf, 71)

Poznato je da brak spada u nešto najvrednije i najbolje što duše žele i on će biti i u Džennetu među stanovnicima Dženneta: muškarcima i ženama. Tako će Uzvišeni Allah u Džennetu ženi dati muža koji joj je bio muž na dunjaluku, kao što kaže Uzvišeni: “Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove, koje si im obećao i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo.” (El-Mu’minun, 8)

Ako je žena na dunjaluku bila dva puta udavana, ona će odabrati jednog od njih koga hoće. A ako nije bila udavana, Uzvišeni Allah dat će joj muža kojim će biti zadovoljna. Užici u Džennetu nisu privilegija samo muškaraca, već i žena i muškaraca, a jedan od tih užitaka jeste i brak. Međutim, neko će možda reći da je Uzvišeni Allah spomenuo hurije, a one su supruge, a nije spomenuo da će žene imati muževe. Njemu kažemo da su spomenute supruge – žene, zato što je muž, uglavnom, taj koji traži i koji želi.

Šejh Ibn Usejmin

Fetve o ženskim pitanjima, str. 172, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE