16.6 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaŽena posti ramazan otkako joj je obavezan post, ali ne napašta post...

Žena posti ramazan otkako joj je obavezan post, ali ne napašta post onih dana koje je mrsila zbog hajza i zbog toga što ne zna broj dana koje je mrsila. Šta da radi?

Pitanje:

Jedna žena kaže da ona otkako joj je obavezan post, posti ramazan, ali ne napašta post onih dana koje je mrsila zbog hajza i zbog toga što ne zna broj dana koje je mrsila. Ona traži uputu ka onome što je sada obavezna uraditi?

Odgovor:

Žalosti nas da se ovako nešto zbiva među ženama muslimankama. Ovo ostavljanje, mislim na ostavljanje onog što treba napostiti, može biti iz neznanja ili nemarnosti, a oboje je nesreća. Za neznanje lijek je znanje i pitanje, a što se tiče nemarnosti i neodgovornosti, za to je lijek bogobojaznost, osjećaj Allahovog  nadzora, strah od kazne i hitanje ka onome u čemu je Allahovo zadovolj stvo. A na ovoj ženi je da se pokaje Allahu  od onoga što je učinila, da traži oprosta, te da odredi i proračuna koji su to dani koje je propustila, te da ih, u skladu s mogućnostima, naposti. Time će s nje spasti obaveza, a molimo Allaha  da joj primi dovu (tevbu).

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE