13.8 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaŽena je dužna okupati se poslije intimnog kontakta u kojem nije došlo...

Žena je dužna okupati se poslije intimnog kontakta u kojem nije došlo do ejakulacije

Pitanje:

Da li je moja supruga dužna okupati se (zbog džunupluka) u slučaju da ostvarimo intimni kontakt, ali bez ejakulacije? Da li je ona obavezna okupati se zbog džunupluka u slučaju da je ugradila kontracepcijsku spiralu ili je dovoljno samo da se izvrši obično kupanje, a ne ono koje se vrši zbog džunupluka?

Odgovor:

Da, ona je dužna izvršiti vjersko kupanje (gusul), pa makar došlo do malog ulaska muškog spolovila u rodnicu. To se temelji na hadisu: “Kada muž zauzme položaj između četiri ženina ekstremiteta i dotaknu se spolni organi, kupanje postaje obaveza, pa makar i ne došlo do ejakulacije”, kao i u hadisu: “Kada se spoje (tj. uđe jedan u drugi), dva spolna organa, kupanje je obavezno.”

Žena je također obavezna izvršiti vjersko kupanje i u slučaju da je ugradila kontracepcijsku spiralu u maternicu i u slučaju kada ostvari intimni kontakt s mužem, pa makar i ne došlo do ejakulacije, a ona se češće dešava. U slučaju da se radi samo o dodiru, bez ulaska muškog u ženski spolni organ, dovoljno je samo uzeti abdest.

Šejh Ibn Džibrin

Fetve o ženskim pitanjima, str. 22, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE