14 C
Sarajevo
PočetnaJelo i pićeZašto je po islamu zabranjeno jesti svinjsko meso

Zašto je po islamu zabranjeno jesti svinjsko meso

Pitanje:

Selam alejkum! Zašto je po islamu zabranjeno jesti svinjsko meso?

Odgovor:

Zašto je svinjetina zabranjena? Osnova je da se musliman pokorava onome što mu je naređeno i da se kloni onoga što mu je zabranjeno, bez obzira da li mu je mudrost dotičnog naređenja ili zabrane dokučiva. Stoga, nije dozvoljeno odbaciti određeni propis ili ustuknuti od izvršavanja naređenja ako mudrost nije očita.

Naprotiv, dužnost je prihvatiti šerijatsku legislativu po pitanju halala i harama ako za to postoji validan dokaz, bez obzira da li smo shvatili mudrost ili ne. Kaže Uzvišeni: ”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svome nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta” (El-Ahzab, 36), te kaže: ”Kad se vjernici Allahu i Poslaniku Njegovu pozovu, da im on presudi, samo reknu: ‘Slušamo i pokoravamo se!’ Oni će uspjeti.” Svinjetina je zabranjena kur'anskim tekstom, a to su riječi Uzvišenog: ”On vam zabranjuje: strv, krv i svinjsko meso.” (El-Bekare, 173)

Dakle, muslimanu nije dozvoljeno konzumirati svinjetinu ni po koju cijenu osim u situaciji nužde kada je čovjekov život direktno ugrožen zbog žestoke gladi, a svinjetina je jedina hrana koja mu je pri ruci. Sve ovo shodno šerijatsko-pravnom kodeksu koji glasi: ”Zabranjene (stvari) su u nuždi dozvoljene.”

U šerijatskim tekstovima se ne navode detaljniji razlozi zabrane svinjetine. Jedina izrečena kvalifikacija jeste: ”…a ona (svinjetina) je (ridžs) prljavština”. Ridžs (nečistoća, prljavština) u Šerijatu, ali i u zdravom razumu, označava sve ono što je ružno i odvratno. Ovo obrazloženje je dovoljno, iako postoji još jedno koje je općenito, ali kao takvo obuhvata i razlog zabrane svinjetine. A to obrazloženje glasi: ”…koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti.” (El-Ea'raf, 157) Ovo svakako obuhvata i svinjetinu koja je u Šerijatu okarakterisana kao ružna i nevaljala.

Sve ono u čemu je šteta za ljudski život, bilo da se radi o zdravlju, imetku ili ponašanju, ulazi u okvire ružnih i nevaljalih stvari spomenutih u prethodno citiranom ajetu.

Savremena istraživanja kao i liječničke analize potvrdili su da je svinjetina štetna po ljudsko zdravlje. Podrobnija objašnjenja ovih štetnosti i bolesti zahtijevaju više vremena i prostora, a ukratko ćemo navesti samo neke: svinjetina uzrokuje parazitska, bakterijska i virusna oboljenja, kao i mnoge druge bolesti.
Postojanje ovih štetnosti dokaz je da je Mudri Zakonodavac svinjetinu zabranio zbog očite mudrosti koja ima za cilj očuvanje zdravog ljudskog života, a briga za očuvanje ljudskog života jedna je od pet prioritetnih zadaća Šerijata.
A Allah najbolje zna.

Preveo: Fahret Kadrić, apsolvent Šerijatskog fakulteta u Kuvajtu

Fetva br. 49688.
Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE