20 C
Sarajevo
PočetnaNamazValidnost namaza po imenu ''salatul-evvabine''?

Validnost namaza po imenu ”salatul-evvabine”?

Pitanje:

Javljam se is Texasa, SAD, i imam jedno pitanje za vas. Naime, prije nekoliko dana bio sam sa jednom grupom muslimana iz Turske i poslije akšam-namaza (sunneta), oni su klanjali i 4 rekata. Kad sam ih pitao da mi objasne zašto su to klanjali, oni su rekli da je to SALATUL-EVVABIN, a iskreno da vam kažem, ja nikad nisam čuo za to. Možete li mi vi reći nešto o tom namazu?

Odgovor:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Što se tiče namaza pod imenom “salatul-ewabin”, on je poznat u islamu, ali ne u tom vremenu. Ebu Hurejre, r.a., kazao je: “Moj prijatelj – misleći na Allahovog Poslanika, mi je preporučio činjenje tri stvari, koje nikada neću ostaviti: da ne odem na spavanje prije nego što klanjam vitr-namaz, da ne propuštam duha-namaz, jer je to “salatul-ewabin”, i da postim u svakom mjesecu tri dana.” (Vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani u Et-Tergibu) Najbolja uputa je uputa Allahovog Poslanika.

Može se kazati da nema smetnje da čovjek nakon akšamskih sunneta klanja dobrovoljni namaz, ali bez uvjerenja da je to neki posebni namaz, sa nekim posebnim imenom i posebnom nagradom.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE