20 C
Sarajevo
PočetnaNamazTejemmum u hladnim danima

Tejemmum u hladnim danima

Pitanje:

Osoba koja je obavezna da se okupa – džunup, a ne može da koristi vodu zbog žestoke hladnoće i nepostojanja sredstva koje bi zagrijalo vodu, hoće li uzeti tejemmum kako bi klanjala sabah-namaz? Kakav je propis za onoga ko postupi tako?

Odgovor:

Ako se čovjek nalazi u mjestu na kojem nema uvjete za zagrijavanje vode ili ne može naći mjesto u kojem bi se okupao toplom vodom, a boji se za svoje zdravlje, klanjat će sa tejemmumom i nije grješan, na osnovu riječi Uzvišenog Allaha: ”Bojte se Allaha onoliko koliko je u vašim mogućnostima”, i na osnovu riječi Allahovog Poslanika, alejhis-selam: ”Kada vam naredim nešto, učinite ga onoliko koliko možete.”

Zabilježeno je da je Amr ibn El-As, r.a., bio u bitki Zatu-selasil i postao je džunup, a bila je veoma hladna noć pa se nije okupao, već je abdestio i tejemmum uzeo i predvodio ljude u namazu. Kada se vratio u Medinu, upitao je Poslanika, govoreći: ”Ja sam se bojao za svoj život, pa sam se sjetio riječi Uzvišenog Allaha: ‘Ne ubijajte sami sebe, doista je Allah milostiv prema vama.”’ Poslanik se nasmješio i nije ga ukorio zbog njegovog postupka, niti mu je naredio da ponovi obavljeni namaz, što ukazuje da je to validan šerijatski razlog.

(Fetve šejha Bin Baza, 10. tom, str. 200)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE