13 C
Sarajevo
PočetnaNamazSunneti džume-namaza

Sunneti džume-namaza

Pitanje:

Postoje li sunneti koji se klanjaju prije ili poslije džuma-namaza?

Odgovor:

Po ispravnijem mišljenju islamskih učenjaka, ne postoje sunneti koji se klanjaju prije džumaa-namaza. Ali treba spomenuti da je propisano da čovjek prilikom ulaska u džamiju klanja nafilu, predavajući selam nakon svaka dva rekata, onoliko rekata koliko mu nije teško. Na osnovu riječi Allahovog Poslanika: ”Noćni i dnevni namazi se klanjaju dva po dva (rekata).” (Hadis je zabilježio imam Ahmed i sakupljači Sunena sa dobrim – hasen lancem prenosilaca. Osnova hadisa je u Buhariji bez spominjanja riječi ”dnevni”.)
Mnogo je vjerodostojnih hadisa koji ukazuju da je propisano vjerniku kada petkom uđe u džamiju da klanja nafila-namaz prije izlaska imama –početka hutbe i da to nije ograničeno. Ako bi klanjao dva ili četiri rekata, to bi bilo lijepo, a minimalno što se traži prilikom ulaska u džamiju su dva rekata tehijjetul-mesdžida (pozdrav džamiji).

Što se tiče sunneta poslije džuma-namaza, oni su propisani, minimalno dva, a maksimalno četiri rekata. Na osnovu riječi Allahovog Poslanika: ”Ko od vas bude klanjao (nafilu) nakon džuma-namaza, neka klanja četiri rekata.” Allahov Poslanik običavao je klanjati nakon džume dva rekata nafile u svojoj kući.

(Fetve šejha Bin Baza, 12. tom, str. 386)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE