25.5 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz bez kape

Namaz bez kape

Pitanje:

Da li je sunnet nositi bijelu kapu, i da li je pokuđeno obavljati namaz gologlav?

Odgovor:

Sunnet je u namazu pokriti glavu. Nije preneseno da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao otkrivene glave, osim kada je bio u ihramima. Hadis u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponekad stavljao kapu kao pregradu nije vjerodostojan. (Vidjeti: Es-Silsiletud-daifa, 5/49.)

U namazu je poželjno staviti bijepu kapu, na osnovu općenitosti hadisa: “Oblačite bijelu odjeću jer je to najljepša odjeća.” (Ebu Davud, Tirmizi i Ahmed, 5/20, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

U jednom predanju čija je autentičnost diskutabilna stoji da je Ibn Omer govorio da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, oblačio bijelu kapu. (Taberani. Vidjeti: Medžmeuz-zevaid, 5/121.)

Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada klanja, neka čovjek obuče dvodijelnu odjeću jer je Allah najpreči da mu se čovjek uljepša.” (Tahavi, Taberani i Bejheki. Imam Hejsemi predanje smatra dobrim, a šejh Albani vjerodostojnim. Vidjeti: Medžmeuz-zevaid, 2/51, i Es-Silsiletus-sahiha, 3/356.)

Kapa ne mora biti izričito bijele boje. Muslim je zabilježio predanje u kojem stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oslobađajući Mekku u taj sveti grad ušao noseći na glavi crnu kapu. Imam Muslim također je zabilježio predanje u kojem stoji da je petkom držao govor noseći na glavi crnu kapu. Namaz bez kape ispravan je, ali je pokrivanje glave bolje, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE