17 C
Sarajevo
PočetnaNamazŠta se uči u formi zikra nakon sunneta?

Šta se uči u formi zikra nakon sunneta?

Pitanje:

Šta se uči u formi zikra nakon sunneta? Da li možete navesti vjerodostojne predaje o tome šta se uči, ako se uči, i ako se ne uči, zašto se ne uči?
Nakon klanjanja sunneta svakog namaza, ja učim sljedeći zikr:
Estagfirullah 3x, Allahumme entes-selamu ve minkes-selam tebarekte ja zel-delalu vel-ikram (kao i nakon farz-namaza).Zatim kažem ”Allah Resulillah salavat, Allahummes-salli Allah Muhammedin ve ala ali Muhammed subhanallah vel-hamdulillah ve la illahe illallah la havle la kuvette illa billah allijul-azim!”
Na osnovu ovoga recite mi da li radim ispravno ili pogrešno, želim da znam što je prije moguće. Ovo nisam činila s ciljem uvoðenja neke novotarije, neuzubillahi. Ovo sam činila jer sam tako pročitala da se uči u nekoj knjizi, moda čak i ilmihalu. Ne znam više da li je moj namaz ispravan, molim Allaha da mi oprosti jer sam to činila sa uvjerenjem da to tako treba i za veličanje Allaha Uzvišenog. Da vas Allah, s.v.t., nagradi obilnom nagradom! Amin!
Es-selamu alejkum!

Odgovor:

Nakon što bi predao selam, Allahov Poslanik bi zatražio oprost od Allaha riječima ”Estagfirullah” tri puta, a nakon toga bi proučio sljedeću dovu: ”Allahumme Ente-selamu ve minke-selam tebarekte ja zel-delali vel-ikram”. Od Sevbana, radijalahu anhu, prenosi se da je rekao: ”Kada bi Allahov Poslanik završio sa namazom, rekao bi tri puta ‘Estagfirullah’, a zatim proučio ‘Allahumme Ente-selamu ve minke-selam tebarekte ja zel-delali vel-ikram’.” Ovaj hadis biljei Muslim. Aiša kae da bi se Allahov Poslanik zadrao poslije namaza (farza i sunneta) onoliko koliko je dovoljno da se kae ”Allahumme Ente-selam ve minke-selam tebarekte ja zel-delali vel-ikram”. Hadis bilježi Muslim. Dok se poslije propisanih namaza uče odreðene dove:

– Estagfirullah 3x;
– Allahumme Ente-selam ve minke selam tebarekte ja zel-delali vel-ikram;
– Allahumme eini ala zikrike ve šukrike ve husni ibadetike;
– La ilahe illalahu vahdehu la šerike leh lehul-mulke ve lehul-hamdu ve huve ala kuli šejin kadir – poslije sabah-namaza i akšama 10 x;
– Allahumme la mania lima eatejte vela mutije lima meeate ve la jenfeu zel-dedu minkel-dedu;
– Subhanallahi 33 x;
– Elhamdulillahi 33 x;
– Allahu ekber 33 x;
– La ilahe illalahu vahdehu la šerike leh lehul-mulke ve lehul-hamdu ve huve ala kuli šejin kadir;
– Proučiti Ajetul-Kursiju;
– Kulhuvallah 1x poslije sabah-namaza i akšama 3 x;
– Kul euzu bi rabil-felek 1x poslije sabah-namaza i akšama 3x;
– Kul euzu bi rabin-nas 1x poslije sabah-namaza i akšama 3x.

Napomena: Učenje zikra i dova nakon namaza je pohvalno i ono ne utječe na ispravnost namaza. Donošenje salavata na našeg Poslanika, alejhis-selam, propisano je u svako doba dana i noći, a najbolje je salavat donositi petkom.
Allah najbolje zna!

Odgovorio: Sadik Turković, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE