21 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeDa li sihr zaista može nauditi čovjeku?

Da li sihr zaista može nauditi čovjeku?

Pitanje:

Šta mi možete reći o sihru? Da li je to tačno da se to može postaviti? Da li ima moć? Da li vam to može postaviti ženska osoba da stalno mislite na nju i ako ne želite da mislite na nju, da vam se ipak veoma često “mota” po glavi?

Odgovor:

Sihr/magija postoji i u to se mora vjerovati, tj. da ona postoji, samo što je osoba koja se bavi sihrom i magijom – nevjernik! O sihru nam podrobnije govori sljedeći kur’anski ajet: “I povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali, a Sulejman nije bio nevjernik, već su šejtani nevjernici zbog toga što ljude podučavaju sihru/vradžbini i onome što je bilo nadahnuto dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu – a njih dvojica nisu nikoga učili tome sve dok mu ne bi rekli: ‘Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!’ I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati i ako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onom svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!” (El-Bekara, 102)

Osnovni zadatak sihra i magije jeste spajanje između muškog i ženskog ili razdvajanje između muškog i ženskog (es-sarfu vel-atfu), tako da može biti da je razlog tome što se neka djevojka stalno nekome vrzma po glavi – sihr. Stoga je obaveza na svakome od nas da se čuva od djelovanja šejtanskog – svih tipova, i da se u tome pomogne šehadetom, namazom, učenjem Kur’ana, tevbom i istigfarom, postom, uzimanjem abdesta itd. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof. fikha

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE