17 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠerijatski tretman gledanja muškaraca na televiziji, bez strasti i pohote, od strane...

Šerijatski tretman gledanja muškaraca na televiziji, bez strasti i pohote, od strane žene

PITANJE:

Da li je ženi zabranjeno gledanje televizije ukoliko je voditelj muškarac koji vodi vijesti ili neki drugi program, i to bez nekog posebnog povoda i razloga? Da li je zabranjeno posmatranje i gledanje muškaraca na televiziji, bez osjećaja strasti?

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Musliman je dužan paziti na svoja čula od svega onoga što ne donosi nikakvu korist, a da ne govorimo o onome što je Uzvišeni Allah, dž.š., zabranio. Allah, dž.š., kaže: “…I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (El-Isra, 36.)

A Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Pogled je jedna od šejtanovih strijela.”

Na televiziji je često pojavljivanje bestidnika i griješnika, bilo da se radi o ženama ili ljudima. U većini slučajeva, televizijski programi nisu lišeni muzičkih emisija i drugih zabrana. U ovakvim uslovima, gledanje televizije je pokuđeno u cjelini, a od Allaha, dž.š., tražimo pomoć. Što se tiče gledanja žene u ono što se kod muškarca uglavnom vidi, ako je to iz potrebe i nije popraćeno strašću, onda je ono dozvoljeno. Po ovom pitanju se izjasnila jedna grupa učenjaka sa već navedenim mišljenjem. Gledanje televizije ne spada u ovu kategoriju, te ne postoji potreba za tom aktivnosti. Žena treba da napusti sve ono od čega nema koristi i da se pozabavi onim što će imati zahvalnu završnicu na ahiretu. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE