14 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiŠerijatski tretman čovjeka koji kaže drugoj osobi, omaložavajući ga i potcjenjujući: Sve...

Šerijatski tretman čovjeka koji kaže drugoj osobi, omaložavajući ga i potcjenjujući: Sve je to hava (prazno i šuplje)!

PITANJE:

Koji je šerijatski tretman osobe koja kaže drugoj osobi, omalovažavajući je i potcjenjujući: Sve što činiš je uzalud i ne valja!

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Ismijavanje i omalovažavanje drugih ljudi su osobine kojih se jedan musliman mora čuvati i kloniti. Ove anomalije je Uzvišeni Allah, dž.š., zabranio vjernicima stoga što one rađaju prezir i mržnju među njima. One proizilaze iz oholosti i uzdizanja razuzdanih podrugljivaca. Žestoka prijetnja je došla za onoga ko se oholi i ponižava druge ljude.

Abullah ibn Mesud, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s. da je rekao: “U Džennet neće ući osoba koja u svom srcu bude imala koliko je trun oholosti.” Jedan čovjek tada reče: “Neki ljude vole da nose lijepu odjeću i obuću.” Allahov Poslanik, s.a.v.s. odgovori: “Zaista je Uzvišeni Allah, dž.š., lijep i voli ljepotu. Oholost se sastoji u omaložavanju i potcjenjivanju istine i ponižavanju ljudi.” (Muslim u Sahihu, hadis br. 91.)

Jedna od osobina vjernika muslimana jeste da drugi muslimani budu sigurni od njegovog jezika i ruke.

Abdullah ibn Amr ibnul-As, r.a., prenosi da je neki čovjek upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: “Koji musliman je najbolji?” “Onaj od čijeg jezika i ruke budu sigurni drugi muslimani”- odgovori Allahov Poslanik, s.a.v.s. (Buhari u Sahihu, hadis br.10, i Muslim u Sahihu, hadis br.40.)

Za ove konkretne riječi koje su spomenute u pitanju, sa šerijatskog stanovišta, nema nikakve zapreke, ni u pogledu riječi, ni u pogledu značenja.  Mada ne bi željeli da ih izrekne neki musliman, s obzirom na mogućnost loše namjere i što mogu izazvati mržnju i prezir.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE