17 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeRad na radio-stanici

Rad na radio-stanici

Pitanje:

Prezirem muziku, i prihvatio sam da je njeno slušanje zabranjeno, ali  radim na radio-stanici i prinuđen sam je puštati u špici za najavu sadržaja dnevnika, vijesti i sl. Kakav je vaš stav s tim u vezi? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Ako je riječ o radiju koji se koristi i u da'vetske svrhe, onda treba nastojati ublažiti i umanjiti to zlo. Ako si urednik ili direktor radija, trebaš postupno umanjivati muziku i zamijeniti je Kur’anom, ilahijama bez muzike, hadisima, mudrim izrekama, prijevodom Kur’ana, raznim predavanjima itd., a sve kako bi taj radio za određeni period egzistirao bez muzike. Tvoja odgovornost jeste shodno položaju koji zauzimaš na radiju. Nema koristi od posla koji srdi Uzvišenog Allaha. Ne treba se bojati za prođu, možda će Svemogući Allah slušanje vašeg radija omiliti ljudima i učiniti dražim od onih što pribjegavaju zabranjenim sredstvima.

Najvažnije je zadobiti Allahovo, dželle šanuhu, zadovoljstvo, a ne tražiti zadovoljstvo ljudi u Allahovoj srdžbi. Koliko je samo medija propalo, mada su po svaku cijenu nastojali zadovoljiti strasti masa, ali uspjeh je od Allaha, a ne od ljudi. A ako se radi o mediju u kojem nije zastupljena da'va, tada nije dopušteno raditi na takvome mjestu, iako time budio nacionalnu svijest kod muslimana, jer tome islam ne pridaje nikakvu važnost, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE