20 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaPropis o ugradnji kontracepcijske spirale

Propis o ugradnji kontracepcijske spirale

Pitanje:

Interesuje me kakav je propis islama o ugradnji spirale u maternicu?

Odgovor:

Prvo što želim reći u pogledu ovog pitanja jeste to da žene ne bi trebale koristiti kontracepcijska sredstva radi sprečavanja trudnoće, zbog toga što je to čin suprotan šerijatskim ciljevima. Preče je da žena ispunjava ono radi čega ju je Allah stvorio, a to je umnožavanje ljudske vrste. Nema sumnje da u tome ima velikog dobra.

Međutim, ako je žena slabašna i tjelesno nesposobna i podložna bolestima, što može da potvrdi  doktor, povjerljiv, musliman, onda će u tom slučaju biti opravdano ako žena koristi ova sredstva kako bi spriječila trudnoću. Također, ono što treba spomenuti jeste da za korištenje kontracepcijskih sredstava postoje dva uvjeta: (1) da u tome nema štete za ženu, sa jedne strane, a sa druge strane, da je slaba i da ne može podnijeti trudnoću svake godine i (2) da bude uz saglasnost muža.

Također, ono što muslimani trebaju da čine jeste razmnožavanje u što većem broju, jer je to Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, preporučivao, govoreći: ‘’Ženite se sa ljupkim rotkinjama jer ću se ja vašim mnoštvom ponositi pred narodima na Sudnjem danu.’’ Allah, s.v.t., kaže: ‘’Mi smo vas učinili mnogobrojnima.’’ (El-Isra, 6)

Bitno je istaći da, ako ženi nije neophodno da koristi bilo koje od kontracepcijskih sredstava, onda je bolje da ne koristi, kao i to da ne koristi bez prekida, jer sve što se sprečava suprotno prirodi, nesumnjivo nosi sa sobom štetne posljedice. Medicinski je potvrđena štetnost kontracepcijske spirale i poznato je da žena koja koristi  kontracepcijsku spiral ima nekontrolirano krvarenje, a česta je nuspojava da žene sa ugrađenom kontracepcijskom spiralom imaju dva puta mjesečni ciklus,  a to dovodi do gubljenja velike količine željeza u krvi, što slabi organizam žene i izaziva anemiju, a jedan od problema koji se pojavljuju korištenjem spirale jesu česte upale grlića maternice.

Vidjeti:  Ibn Usejmin, Fetve,  Menarul-islam, 3/784.
Fetve za ženu muslimanku, 2/657–658.
Odgovorio: Harmin Suljić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE