22.7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeProdaja kršćanskih prazničnih čestitki

Prodaja kršćanskih prazničnih čestitki

Pitanje:

Radim kao blagajnik i na poslu se susrećem sa novogodišnjim kršćanskim čestitkama i razglednicama u kojima obiluju fraze pune širka (kao npr. da je Isa, alejhis-selam, neuzubillahi, bog; on te voli itd.) Ako mi neko od klijenata donese ovakve čestitke, pa mu objasnim pitanje tih čestitki, ali ipak izvršim naplatu – da li se smatram kafirom zbog tog svog čina? Naglašavam da mrzim širk, nevjerovanje i nevjernike. Da li sam kafir?

Odgovor:

Sve dok si vjernik, dok mrziš širk i nevjerovanje, nikako se ne možeš smatrati nevjernikom. Ti se smatraš muslimanom sve dok si u okvirima tevhida i dok nisi učinio nikakav prijestup koji izvodi iz vjere. Ali, ono što treba da znaš jeste da muslimanu nije dozvoljeno pomagati nevjernika na bilo koji način u obilježavanju i slavljenju njihovih praznika, a u to spada prodaja onoga što im neposredno služi u tim praznicima i slavama. Šejhul-islam Ahmed b. Abdulhalim b. Tejmijja, r. a., u svom izvanrednom djelu Iktidaus-siratil-mustekim fi muhalefeti ashabil-džehim kaže sljedeće: “Što se tiče toga da muslimani prodaju nevjernicima ono što će im koristiti za vrijeme njihovih praznika, kao što su hrana, odjeća, mirisi i sl., ili im poklanjaju iste stvari, sve nabrojano potpada pod potpomaganje održavanja njihovih praznika, što je po islamu zabranjeno. Ovaj stav se zasniva na šerijatskom pravilu koje glasi: Muslimanu je zabranjeno prodavati nevjernicima grožđe ili sok koji će oni iskoristiti za pravljenje alkohola. Isto tako, nije mu dozvoljeno prodavati nevjernicima oružje koje će oni koristiti u borbi protiv muslimana.” Zatim šejhul-islam Ibn Tejmijja citira Abdulmelika b. Habiba, jednog od malikijskih učenjaka: “Zar ne vidiš da muslimanima nije dozvoljeno prodavati kršćanima bilo šta što će im koristiti u obilježavanju njihovih praznika?! Ne smiju im prodati meso, začine, odjeću, niti iznajmiti jahalicu, kao što im nije dozvoljeno pružiti im bilo kakav oblik pomoći. Ako bi se nešto od nabrojanog učinilo, onda taj postupak predstavlja uzdizanje i poštivanje njihovog širka i potpomaganje u njihovom nevjerovanju.” (Ibn Tejmijja, Iktidaus-siratil-mustekim, obrada: šejh El-Fekki, str. 229–231)

Molimo Uzvišenog Allaha da te učvrsti na Istini i da te što više udalji od zablude, te da te opskrbi halal nafakom. Neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda!

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 119.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE