17 C
Sarajevo
PočetnaKur'anPoklanjanje hatme Kur’ana ummetu u nevolji?

Poklanjanje hatme Kur’ana ummetu u nevolji?

Pitanje:

Grupa djevojaka okupila se na Facebooku i oformila jednu grupu koja se zove “Jedna sedmica, jedna hatma”. Naime, ima nas trideset i svaka je djevojka zadužena da prouči džuz, tako da u toku jedne sedmice proučimo Kur’an, i takoreći poklonimo hatmu onima u potrebi, ummetu u nevolji, pa da Allah olakša. Molim vas, recite mi da mogu prenijeti onima koji su u to uključeni, je li to što mi radimo grijeh? Je li to novotarija? Jesmo li na ispravnom putu? Da li da nastavimo s ovim što radimo ili da to prekinemo? Allah vas pomogao, pomozite nam da riješimo dilemu!

Odgovor:

Uvažena sestro, što se tiče tog postupka, on, iako je u osnovi pokrenut s lijepom namjerom, smatram da je prioritetnije da se prekine.

Zašto?

Islamski je ummet i prije ovog vremena prolazio kroz teška vremena i mnogo teža negoli je to trenutno stanje, i nije zapamćeno da je neko od muslimana pokretao slične inicijative. A, bez imalo sumnje, oni su bili predaniji od nas u pogledu brige za ummetom, a i bolje su shvatali vjeru nego mi.

Poznato je mišljenje, i ja ga zagovaram i našem narodu spominjam kao alternativu za plaćanje hatmi, da nagrada proučenog Kur’ana stiže do onoga kome se nanijeti. To su mišljenje najjače branili šejhul-islam Ibn Tejmijja i njegov učenik Ibn Kajjim.

Oni sami spominju da prve generacije muslimana nisu prakticirale da uče Kur’an i nisu poklanjali sevap tog kiraeta nekom drugome, i sami su spominjali da je prioritetnije da čovjek, ako želi da koristi svome mrtvome, da to čini na način kako je to odobrio i potvrdio Allahov Poslanik: dovom, sadakom i obavljanjem hadža.

Na osnovu toga, ako bi čovjek proučio nešto od Kur’ana i nekome svome poklonio taj sevap, to bi bilo uredu, po odabranom mišljenju. Ali, spomenuta opcija u pitanju daleko je do toga, zato što se radi o grupnom učenju i poklanjanju sevapa ummetu ili nekome koga čovjek i ne poznaje.

Stoga savjetujem da, ako hoćete da pomognete ummetu, onda je ispravan način za to upućivanje dove Allahu, i na tome vam niko neće prigovoriti.

A Allah najbolje zna!

Odgovor: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE