16.6 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiSumnja da je izašla iz islama, da li je dužna da se...

Sumnja da je izašla iz islama, da li je dužna da se okupa?

Pitanje:

Ako žena primi islam tokom mjesečnice, da li je dozvoljeno da se jednom okupa, da bi se očistila i ujedno prihvatila islam nakon kupanja. A ako prihvati islam ubrzo nakon prestanka mjesečnog ciklusa, nekoliko sati ili jedan dan, da li se može primijeniti isti slučaj koji je gore naveden, odnosno da li je dozvoljeno jedno kupanje kako bi prihvatila islam? Ja sam muslimanka, ali sumnjam da sam rekla nešto što me je izvelo iz vjere, pa sam se pokajala i obnovila sam prihvatanje islama prije kupanja od mjesečnog ciklusa. Pitam o ova dva slučaja, jer sam bila na kraju mjesečnog ciklusa, ne znam da li sam se okupala ili nisam,  niti znam da li sam obnovila svoju vjeru prije potpunog prestanka žućkaste tekućine (sufre i kudve) ili poslije nje. Da li postoji razlika između vremenskih perioda u kojima sam obnovila svoj islam. Također, sjećam se da sam pročitala da postoji razlika između prihvatanja islama za vrijeme mjesečnog ciklusa i poslije njega. Ali kako sam objasnila, ne znam kakva. Šta trebam učiniti? Da li je dovoljno jedno kupanje – čišćenje i prihvatanje islama?

Odgovor:

Hvala Allahu!

Prvo, kako se vidi iz tvog slučaja, ti si u početnoj fazi opsesivnosti, što se može vidjeti iz prošlog pitanja koje smo dobili od tebe. Naš je savjet tebi i svakom drugom ko je pogođen ovom bolešću da se odupre opsesiji i ne obazire se na nju, jer sam vid suprotstavljanja opsesivnom ponašanju smatra se najkorisnijom i najuspješnijom terapijom u liječenju nakon traženja pomoći od Uzvišenog Allaha da ga izbavi iz takve situacije.

Buhari (3276) i Muslim (134) bilježe hadis od Ebu Hurejre, neka je Allah zadovoljan s njima, da je Poslanik, alejhis-selam, rekao: „Šejtan će doći nekome od vas riječima: ‘Ko je stvorio to i to?’; ‘Ko je stvorio to?’; sve dok ne kaže: ‘Ko je stvorio tvoga Gospodara?’ Kada to on učini, ti zatraži utočište i pomoć kod Uzvišenog Allaha, i to će prestati.”

Kaže El-Hafiz b. Hadžer, Allah mu se smilovao: „Riječi: ‘Ko je stvorio tvoga Gospodara?’ Kada to on učini, ti zatraži pomoć utočište i pomoć od Uzvišenog Allaha, i to će prestati – misli se na to da mu se osoba ne prepusti, već da zatraži utočište kod Uzvišenog Allaha kako bi odagnala ovakve misli od sebe. Također, treba znati da šejtan hoće da ti upropasti vjerovanje i um nametanjem opsesivnog ponašanja.. Neophodno je uložiti trud kako bi se takvo stanje odagnalo zanimajući se nekim drugim korisnijim stvarima.“ Preneseno iz djela Fethul-Bari (6/340-341)

Drugo, udaljavanje od islama i izlazak iz vjere dešava se samo u slučaju ako je nešto jasno i precizno utvrđeno. Iz vjere ne izlazi samo zbog riječi ili uvjerenja koji su po Kur’anu i sunnetu nevjerstvo, odnosno zbog onog glede čega se učenjaci slažu da je nevjerstvo koje izvodi iz islama.

Ali, ni tada se pojedinac neće smatrati nevjernikom sve dok se ne utvrdi da su ispunjeni uvjeti, otklonjene zapreke, naprimjer, da je počinio nevjerstvo kao punoljetna osoba, pri zdravoj pameti, samovoljno, da se ne može opravdati neznanjem niti te’vilom (alegoričnim tumačenjem) u pitanjima u kojima ove dvije stvari mogu biti opravdanje. U skladu s time, onaj kome nije presuđeno da je postao otpadnik ne treba se kupati, jer se prvo mora nepobitno utvrditi da je počinio nevjerstvo. To je naročito potrebno utvrditi ukoliko se radi o opsesivnoj osobi.

Učenjaci se razilaze glede kupanja osobe nevjernika, a također i onog koji je izašao iz vjere, jer mnogi od učenjaka smatraju da je to pohvalno, a ne dužnost.

U skladu s time, tvoja dužnost je samo kupanje nakon mjesečnog pranja. Utječemo se Bogu od prokletog šejtana, neka nas sačuva od njegovih spletki, jer Uzvišeni Allah moćan je sve učiniti.

Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE