17 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeOstavljanje posla na kojem se čine neki grijesi

Ostavljanje posla na kojem se čine neki grijesi

Pitanje:

Neki ljudi se suprotstvaljaju onim ljudima koji ostave posao gdje se čine neki grijesi i zabrane; govore da je to brza odluka sa njihove strane i bacanje u propast. Da li je nafaka u rukama ljudi?

Odgovor:

Nafaka je u rukama Allaha, subhanehu ve te’ala. Možda će to njegovo ostavljanje posla gdje se čine harami biti uzrokom sticanja nafake. Uzvišeni Allah, dželle šanuhu, je rekao: ”A onome, ko se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.”

Sticanje nafake griješenjem Allahu, subhanehu ve te’ala, ne može biti ništa drugo osim odlazak u propast. Ako vidiš čovjeka da mu je Allah, dželle šanuhu, dao obilnu nafaku, a on je ustrajan u griješenju prema Allahu, dželle šanuhu, znaj da Allah, subhanehu ve te’ala, takvog čovjeka malo po malo vodi u propast. Zato što je Allah, dželle šanuhu, u Svojoj Knjizi rekao:
”Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava, kad kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno.”

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pojasnio je da Allah, dželle šanuhu, ostavi neko vrijeme čovjeka nasilnika, pa kada bude kažnjavao, zasigurno ga neće zaobići. Zatim je proučio prethodni ajet.

Što se tiče onih koji kažu da je to brza odluka i bacanje u propast, to ne mogu reći sve dok ne vide stanje tog čovjeka. Da li je taj čovjek mogao ostati na tom poslu i strpiti se ili je bio primoran ostaviti. Ako je moguće da ostane na tom poslu i strpi se, onda ima nagradu za iskušenja koja ga zadese, posebno ako se radi o bitnim poslovima; (npr.: vojska) onda mu je ostanak obavezan. Međutim, ako je primoran na izlazak s posla, onda je grijeh na onome ko ga je izbacio.

Šejh Ibn Baz
Fetve učenjaka dvaju harema – 280. str.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE