-0.1 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeNudi mi se posao zaštitara…

Nudi mi se posao zaštitara…

Pitanje:

U nedoumici sam pa mi treba savjet. Muči me slijedeće pitanje: Da li je muslimanu dozvoljeno da se bavi poslom zaštitara, tj. da radi na poslovima obezbjeđenja u nekoj firmi, supermarketu, tržnom centru ili banci?

Odgovor:

Uvaženi i cijenjeni brate, posao zaštitara je u osnovi halal i dopušten. Dakle, ne postoji šerijatska zapreka da određena institucija ili pojedinac angažiraju čovjeka koji će čuvati njihovu imovinu, što u nekim situacijama može biti i obaveza.
Ovo sve ako se radi o čuvanju onoga što šerijat smatra dopuštenim.

Iz ove osnove izlazi, a nažalost danas je to većinski dio posla koji obavljaju zaštitari, čuvanje i štićenje svega onoga što je vjerom zabranjeno.
Otuda, npr., nije dopušteno obezbjeđivati noćne klubove, diskoteke, kafane, tvornice koje proizvode zabranjene stvari, kao što su alkohol, droga, duhan, nemoralni časopisi, a također nije dopušteno da se čuvaju i štite objekti u kojim se prodaje ono što je vjerom zabranjeno da se konzumira, te tako nije dopušteno čuvanje supermarketa i prodavnica u kojima se  prodaju alkohol, duhan, svinjetina, a isto tako nije dopušteno čuvati i štititi objekte koji posluju na zabranjen način poslovanja, kao što su kamatne banke.

Ako bi čovjek učestvovao u čuvanju spomenutih mjesta, sigurno bi potpadao pod zabranu potpomaganja u zlu.
Kazao je Uzvišeni Allah: ”Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.” (El-Maide, 2.)

Svjestan sam činjenice da se ovakvim odgovorom mnogima zatvaraju vrata u njihovom radu. Musliman bi trebao da se istinski boji Allaha, da se na Njega istinski osloni prilikom traženja zaposlenja i da čvrsto vjeruje da svoju nafaku ni za jedan fening ne može povećati tako što će raditi ono što vjerom nije dopušteno.

Kazao je Uzvišeni Allah: ”To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.” (Et-Talak, 2-3.)

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE