20 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaMukabela za žene

Mukabela za žene

Pitanje: 

Živim u jednom selu i u tom džematu nikada nije bilo nikakvih aktivnosti za žene. Imamo, mašallah, ogromnu novu džamiju i ove godine smo nekako uspjele da organizujemo žensku mukabelu, ali ja ne znam da li je to po sunnetu ili nije. Ne bih voljela da budem inicijator neke od novotarija, pa bih željela da mi odgovorite je li to uredu?

Odgovor: 

Generalno gledajući na mukabelu, onako kako se kod nas prakticira, vidjet ćemo da se u tom postupku ispunjava mnogo uvjeta koje su učenjaci spomenuli u odrednicama novotarije.

Ali, uvažena sestro, ja smatram da je veliki uspjeh da okupite žene vašeg džemata, pa makar to bilo i na mukabeli. Jer, najlakše je ostaviti narod da se guši u grijesima. Mi moramo prihvatiti činjenicu da ne možemo uvijek raditi sa narodom i da ama baš nikada ne uradimo nešto što je u najmanju ruku sumnjivo.

Svakako, naročito što je to novi džemat i u kojem ne postoje još nikakva pravila i praksa, pokušajte malo tu mukabelu uokviriti u šerijatski potpuno dozvoljen postupak, tako da uvedete da i oni koji su došli na mukabelu uče, da uzmu učešće, da sa onima koji ne znaju učiti u Kur’anu pokrenete učenje sufare, da pokušate organizirati da nakon mukabele neka od učenih žena, a kojih, hvala Allahu, ima u vašem mjestu, dođe i održi kakvo kraće predavanje.
Ako to uspijete, mislim da ste napravili veliki hajr.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE