22 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaMože li se snijegom uzeti abdest

Može li se snijegom uzeti abdest

Pitanje:

Jedne smo prilike bili prinuđeni uzeti abdest snijegom, ne znavši propis u vezi s tim. Da li je naš abdest valjan? Također, da li je ženi ispravno uzimati abdest preko nalakiranih noktiju?

Odgovor:

Uzimanje abdesta snijegom je valjano, na osnovu Allahovih riječi: “I Mi s neba čistu vodu spuštamo…” (El-Furkan, 48.), i na osnovu Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, dove kojom je otpočinjao namaz: “Moj Allahu, udalji me od grijeha mojih kao što si udaljio istok od zapada! Moj Allahu, očisti me od grijeha kao što se čisti bijela odjeća od prljavštine! Moj Allahu, saperi s mene moje grijehe vodom, snijegom i ledom!” (Buharija i Muslim.)

Navedeni argumenti ukazuju da se kiša, snijeg i led smatraju čistom vodom. Međutim, mnogi islamski učenjaci uvjetuju otapanje snijega jer smatraju da se abdest može uzimati samo tečnom vodom. (Vidjeti: El-Muhalla, 2/160, El-Mugni, 1/28, El-Medžmu, 1/121, Keššaful-kina, 1/25, Merakil-felah, str. 21.)

Dakle, puko trljanje snijega po tijelu, po ovim pravnicima, ne smatra se validnim. Kada je riječ o uzimanju abdesta preko nalakiranih noktiju, to se tretira nevažećim, jer lak sprečava dolazak vode do noktiju, a njih je obaveza prati prilikom uzimanja abdesta. (Vidjeti: Fetavel-mer’etil-muslima, str. 219-221.)

Ibn Abbas govorio je: “Naše se žene boje najljepšim bojama, i to čine poslije jacije do pred zoru.” (Ibn Ebu Šejbe, 1/113, i Bejheki, 1/125, sa ispravnim lancem prenosilaca.)

Na pitanje u vezi sa ženom koja oboji ruke pa želi uzeti abdest za namaz, Ibrahim Nehai odgovorio je: “Uklonit će boju s ruku.” (Ibn Ebu Šejbe, 1/112, sa ispravnim lancem prenosilaca.) A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE