17 C
Sarajevo
PočetnaBrakTelefonski razgovori prosca i djevojke

Telefonski razgovori prosca i djevojke

Pitanje:

Da li je proscu dozvoljeno da preko telefona razgovara sa djevojkom koju prosi?

Odgovor:

Nema smetnje u tome da prosac razgovara preko telefona sa djevojkom koju prosi, ako je to razgovor nakon pristanka i prihvatanja braka i radi sporazuma. Razgovor treba da traje onoliko koliko je potrebno. U njemu ne treba biti izazova i iskušenja za prosca ili djevojku. Treba se udaljiti od sumnje; bolje da se razgovor obavi sa njenim starateljem. Što se tiče telefonskih razgovora između muškaraca i žena i između mladića i djevojaka, među kojima nije bilo prosidbe, nego se razgovori obavljaju (kako oni nazivaju) radi upoznavanja, ti razgovori su pokuđeni i zabranjeni jer vode ka izazovima, iskušenjima i činjenju razvrata. Uzvišeni Allah kaže: “Na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite.”

Žena ne razgovara sa stranim muškarcem, osim ako za tim postoji potreba i razgovara neusiljenim tonom u kojem nema izazova i zavođenja. Islamski učenjaci smatraju da žena koja obavlja hadž ili umru ne izgovara telbiju naglas. U hadisu se kaže: “Ako nešto pogriješite u namazu, neka muškarci (radi upozorenja) kažu ‘subhanaAllah’, a žene neka udare rukom od ruku.”

Ovaj je hadis dokaz da muškarci ne trebaju čuti ženin glas, osim u situaciji ako za tim postoji potreba, ali da žena razgovara stidljivim i neusiljenim glasom. Allah najbolje zna!

Šejh Salih Fevzan

(Fetve učenjaka dvaju harema, str. 168)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE