13 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaMasturbacija bez upotrebe ruke

Masturbacija bez upotrebe ruke

PITANJE:

Nalazim se u situaciji da mi mnogi ljudi postavljaju pitanja. Jedan punoljetni mladić mi je postavio pitanje vezano za masturbaciju bez upotrebe ruke, koja se obavlja na neki drugi način koji ne poznajem. On se veoma stidi da vam postavi to pitanje lično, a ja nisam u mogućnosti da saznam koji su to drugi načini koji se koriste pri tome, a da se spolni organ ne dodiruje. Ne znam kako da mu odgovorim na ovo pitanje.

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Čin masturbacije je zabranjen, na što upućuju dokazi iz Kur'ana i sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Ne uslovljava se kod onanije da čin bude izvršen pomoću ruke. Neovisno od toga da li se to čini rukom ili ne, ili da li se dodiruje spolni organ ili ne, sam čin je haram. Islamski učenjaci su tu kvalifikaciju naveli u svojim djelima. Jedan od njih je i Ibn Abidin koji se osvrnuo na ovu tematiku u svom djelu “Hašija ala-d-durri-l-muhtar“. Neki to čine pomoću određenih sprava, lutaka i slično, što sve nazivaju jednim imenom – seksualna pomagala ili igračke za seks. Upotreba ovakvih rekvizita je, također, zabranjena.

Šejh Ibn Usejmin, r.a., kaže: “Onanija je zabranjen čin, svejedno da li se to radilo rukom ili nečim drugim. Na njenu zabranu upućuje Kur'an, sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. i zdravo prosuđivanje… itd.” (Fetava Ibn Usejmin, pripremio i uredio Ešref Abdu-l-Maksud, 2/931-932.)

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE