16.6 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaKo su vehabije

Ko su vehabije

Pitanje:

Skoro sam počela čitati o islamu. Mislila sam da se muslimani ne razlikuju, ali sam ipak saznala da postoje četiri mezheba, pa nekakve vehabije itd. Molim vas, objasnite mi ko su vehabije, a ko selefije. Allah vas nagradio!

Odgovor:

Uvažena sestro, tvoje prvotno mišljenje da su svi muslimani istovjetni potpuno je ispravno, znaj da si već u početku zauzela ispravan stav u vezi s tim. Kada je riječ o mezhebima, to su pravni (fikhski) pravci koji su rezultat različitog razumijevanja šerijatskih dokaza. Objektivno je i realno da učenjaci na različite načine shvataju argumente, tim prije jer se njihova moć razumijevanja i shvatanja tih dokaza razlikuje od situacije do situacije.

Dakle, svaki mezheb nastoji što preciznije razumjeti Kur’an i hadis, te na osnovu tog razumijevanja donijeti pravno rješenje o određenom pitanju. I pored tih pravnih razilaženja, muslimani ehli-sunnetskih pravnih provenijencija imaju isto vjerovanje, što je, svakako, najvažnije u islamu. Islamski učenjaci, kako prvi tako i potonji, tolerirali su neizbježna fikhska razilaženja. U sljedećem hadisu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukazao je da će takvih razilaženja uvijek biti:  “Kada učenjak uloži trud u iznalaženju rješenja i zauzme ispravan stav, piše mu se dvostruka nagrada, a ako pogriješi, piše mu se jedna nagrada.” (Buharija i Muslim.)

Dakle, učenjak koji pogodi, dobija nagradu za uloženi trud i pogodak, a koji pogriješi ima nagradu samo za uloženi trud. Neka je neizmjerna hvala našem Gospodaru, Koji nas je učinio muslimanima, a najbolji muslimani u Allaha, dželle šanuhu, jesu najbogobojazniji ljudi, bez obzira na njihovo mezhebsko opredjeljenje.

Kada je riječ o ljudima koje zovu vehabije, oni su muslimani koji nastoje dosljedno slijediti Kur’an i hadis. Muslimanke koja se propisno oblače, ne miješaju se s muškarcima, ne slušaju muziku…, muslimane koji nose dužu bradu, skrate odjeću da ne pada ispod članka, koriste misvak – nazivaju vehabijama, želeći kazati da slijede Muhammeda b. Abdulvehhaba. Ako već žele da ih zovu po osobi koju slijede, ispravnije bi bilo da ih zovu “muhammedijje”, tim prije jer se njegov otac zvao Abdulvehhab, a nije on. Većina onih koje ljudi nazivaju vehabijama uopće i ne zna ko je Muhammed b. Abdulvehhab. Oni koji nastoje slijediti Kur’an i hadis (naravno, pripadnici svih pravnih škola slijede Kur’an i hadis) ne pripisuju se određenoj pravnoj školi, pa zbog čega bi se pripisivali Muhammedu b. Abdulvehhabu, koji, iako je bio poznat i istaknut, sigurno nije na stupnju nijednog od imama spomenutih pravnih škola.

Etiketu “vehabije” proturaju laici, prvenstveno šiije (rafidije), koji svoju vjeru svode na udaranje s lancima, obožavanje kabura i naricanje kod njih. Muhammed b. Abdulvehhab borio se protiv te idolatrije i nastojao je raširiti čisti monoteizam (tevhid). A sada, svako ko želi slijediti izvornu vjeru, dobije epitet “vehabija”. Šta je loše u slijeđenju sunneta! Poenta je u tome što neki muslimani ne mogu vladati svojim prohtjevima, pa kada vide nekoga ko je bolji vjernik od njih kažu: plaćenik, vehabija, musliman 1992., i sl. Molim Svemogućeg Allaha da nas pouči islamu, da iz naših grudi odstrani zavist i sačuva potvaranja nevinih ljudi!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE