13.8 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako se priključiti namazu

Kako se priključiti namazu

Pitanje:

Došao sam u džamiju na jacija-namaz i uspio sam klanjati sa imamom zadnja dva rekata u kojima se uči u sebi, kako ću naklanjati dva rekata koja sam propustio, hoću li učiti naglas ili u sebi?

Odgovor:

Ispravno je mišljenje da je ono što čovjek klanja sa imamom početak namaza, a ono što naklanjava je zadnji dio – ono što preostane, zbog riječi Allahovog Poslanika: ”Kada bude proučen ikamet za namaz, nemojte žurno dolaziti u džamiju, već idite smireno i lagano. Ono što stignete klanjajte, a ono što ste propustili, upotpunite.” U drugom rivajetu ”završite”, koji je sa istim značenjem, upotpunite. U ovom slučaju riječ ”završite” koristi se za značenje upotpunite, spajajući između ovih predaja. Kao što je spomenuto u riječima Uzvišenog: ”A kada molitvu završite, Allaha spominjite” (Žene, 103.), i riječi Uzvišenog: ”A kad završite obrede vaše, opet spominjite Allaha.”(Krava, 200.) U ova dva ajeta, riječ ”završite” koristi se u značenju ”upotpunite”.

Ako bi se desilo da klanjač klanja sa imamom dva rekata jacije ili jedan rekat akšam-namaza, ostatak namaza će naklanjati shodno situaciji. Akšam će naklanjati dva rekata, na drugom će učiti naglas, a na trećem u sebi, a treći i četvrti rekat jacije će naklanjati učeći u sebi, zadovoljavajući se samo sa učenjem Fatihe na oba rekata, jer su to dva zadnja rekata u namazu.

(Fetve Bin Baza 11. tom, str. 118)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE