13 C
Sarajevo
PočetnaSavremena pitanjaOtkrivanje stidnog mjesta pred doktorima i osamljivanje sa njima

Otkrivanje stidnog mjesta pred doktorima i osamljivanje sa njima

Pitanje:

Da li je ženi dozvoljeno da otkrije stidno mjesto pred doktorima i da se osamljuje s njima?

Odgovor:

Žena je avret, tj. cijelo njeno tijelo smatra se stidnim mjestom. U svakoj situaciji izložena je pogledu muškaraca, tako da ne treba dozvoliti muškarcima da je otkrivaju i liječe.

Ako ne uspije naći doktoricu, onda nema smetnje da je liječi muškarac. U tom slučaju se radi o prijekoj potrebi, a poznato je da potreba ima svoja šerijatska ograničenja (tj. ne može je svako određivati i definirati). Fikhski učenjaci definiraju je na sljedeći način: “Prijeka potreba ima svoje određene mjere, odnosno (granice).” Sprovođenjem ovog pravila zaključujemo da doktor smije od ženskog tijela vidjeti samo onaj dio koji liječi, a žena je obavezna pokriti pred njim ostatak tijela. Iako je cijelo ženino tijelo stidno mjesto, postoji razlika između njenih dijelova. Neki dijelovi njenog tijela su “avretun mugalleze” (strogo stidno mjesto), a neki su dijelovi na manjem stepenu. Treba imati na umu da se bolesti od kojih se žena želi liječiti razlikuju: neke su opasne i nipošto se ne smije odgađati njihovo liječenje, a neke nisu toliko opasne i može se odgoditi njihovo liječenje do dolaska mahrema. Postoji razlika među ženama u godinama: neke su stare i oronule, neke su mlade i lijepe, a neke su sredovječne… Osamljivanje sa ženom strankinjom u islamu nije dozvoljeno, pa makar se radilo o doktoru koji je treba liječiti, prema riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Neće se čovjek osamiti sa ženom (strankinjom) a da šejtan neće biti sa njima.”

U slučaju liječenja nužno je da sa ženom bude njen muž ili neko od mahrema, a ako je to nemoguće, onda bar neka njena rodica. Ako se ne nađe niko od spomenutih osoba, a bolest bude toliko opasna da se ne može odgoditi njeno liječenje, prisustvovat će medicinska sestra, kako bi se izbjeglo zabranjeno osamljivanje.

Šejh Muhammed b. Ibrahim

(Fetve učenjaka dvaju harema, str. 217)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE