-0.1 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKako razumjeti hadis: “Narod koji je svoju vlast prepusti (povjeri) ženi nikada...

Kako razumjeti hadis: “Narod koji je svoju vlast prepusti (povjeri) ženi nikada neće uspjeti”?

Pitanje:

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Narod koji je svoju vlast prepustio (povjerio) ženi, nikada neće uspjeti.”
Kako pomiriti značenje ovoga hadisa sa mišljenjem nekih da postoje narodi koje predvode žene, a ipak su uspjeli?

Odgovor:

Značenje hadisa i navedeno mišljenje možemo pomiriti na jedan od tri načina:

1.    Značenje hadisa može biti da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podrazumijevao određeni narod posebno i da time nije mislio općenito, a u takvoj situaciji uopće ne postoji problem između hadisa i spomenutog mišljenja.

2.   Možemo reći da te žene kojima su povjerene neke odgovornosti nisu dobile potpunu vlast. One su dobile samo određene ingerencije od nekih koji su njima ipak pretpostavljeni i imaju vlast i kontrolu nad njima. Njima je, dakle, formalno (de jure), a nikako stvarno (de facto), prepuštena vlast.

3.  Treći način da pomirimo značenje hadisa sa navedenim mišljenjem jeste da kažemo da, ako su ljudi uspjeli sa ženom na čelu, bili bi još uspješniji da su na vlast izabrali muškarca. Tada bi negacija uspjeha, spomenuta u hadisu, bila, zapravo, negacija potpunosti uspjeha. U tom slučaju trebalo bi kazati: “Da je taj narod za vođu postavio muškarca, bilo bi im bolje i bili bi uspješniji.”

4.  Može se kazati da se riječi Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem: “Narod koji predvodi žena neće uspjeti”, odnose na većinu slučajeva i najčešćih primjera, a da se može desiti izuzetak pa da neki narod uspije na čelu sa ženom.

Iz fetvi i predavanja šejha Muhammeda b. Saliha el-Usejmina

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE