25.5 C
Sarajevo
PočetnaBrakKako islam gleda na druženje sa ljudima koji ne praktikuju islam

Kako islam gleda na druženje sa ljudima koji ne praktikuju islam

Pitanje:

Moj muž se mnogo druži s ljudima koji ne praktikuju islam. Kako naša vjera gleda na to? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Lijepo je da se vjernici druže s ljudima koje je šejtan otuđio od vjere, da ih savjetuju i ukažu na Pravi put, tj. na propuste koje oni svakodnevno čine. U protivnom, nestalo bi navraćanja na dobro, a odvraćanja od zla, čime zapravo prestaje i islamsko misionarstvo. Ali nije dopušteno družiti se s takvim ljudima i uzimati ih za prisne prijatelje samo radi čistog drugarstva. Ebu Seid Hudri prenio je sljedeće Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, upozorenje: “Druži se samo s vjernikom, i neka tvoju hranu jede isključivo bogobojazan čovjek!” (Tirmizi, Tajalisi i Ibn Hibban, s ispravnom lancem prenosilaca. Vidjeti: Tuhfetul-ahvezi, 7/103, i Sahihul-džamia, 2/1226/7341.)

Takva su druženja pogotovo zabranjena kada čovjek osjeti da njegov iman pada dok boravi s takvim osobama ili kada osjeti da ga oni vraćaju u paganstvo. Zar se ponovo vratiti starim stopama nakon što je Svemogući Allah ukazao Svoju milost i ukazao na Pravi put?! U prilog prethodnoj konstataciji ide predanje koje su zabilježili Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed i Hakim preko Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojem stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čovjek je na vjeri svog prijatelja, pa neka svako pazi s kim se druži!” Imam Tirmizi i šejh Albani ovo predanje smatraju dobrim, a autentičnim sljedeći autoriteti: Hakim, Nevevi, Zehebi, Ahmed Šakir i neki drugi. To je jasan dokaz da se nije dopušteno družiti s pokvarenim osobama, jer to šteti, a ne donosi nikakvu korist.

Pogledajmo kako Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, slikovito govori šta znači dobro, a šta loše društvo. Naime, imam Buharija (5534) i Muslim (2629) zabilježili su preko od Ebu Musaa, radijallahu anhu, sljedeći hadis: “Primjer dobrog i lošeg društva jeste kao primjer nosača miska mirisa i onoga koji puše u kovački mjehur: nosač miska će ti pokloniti miris, ili ćeš ga sam kupiti, ili ćeš bar osjetiti ugodan miris, a onaj koji puše u kovački mjehur progorjet će tvoju odjeću, ili ćeš osjetiti neprijatan miris.” 

Sestro, budi mudra i potraži adekvatan način da mužu ukažeš na propuste i njegovo pogrešno razmišljanje. Možda je umjesno da zamoliš nekog brata (preko njegove supruge, sestre itd.) koji ima utjecaja kod njega, da ga nasavjetuje, nadati se da će Svemogući Allah popraviti njegovo stanje! Također ga i ti pokušaj, u pravo vrijeme i na lijep način nasavjetovati, bez grubih izraza i ljutnje. Prije nego što išta poduzmeš, zamoli Svemogućeg Allaha da ga popravi; ljudska su srca između Allahovih, dželle šanuhu, prstiju, On upućuje koga želi. Molim Milostivog da nas popravi!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE