17 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceKako dijete odgojiti u imanu

Kako dijete odgojiti u imanu

PITANJE:

Imam trogodišnje dijete i želim da iman ovlada njegovim srcem. Šta da radim?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu.

Trogodišnje dijete treba da gleda roditelje kako klanjaju i da sluša njihovo učenje Kur'ana. Djetetovo slušanje i ponavljanje Kur'ana i dnevnih zikrova koje uče njegovi roditelji i braća napaja njegovu dušu i oživljava srce, kao što se oživljava neplodna zemlja. Slušanje roditelja dok zikre, kao i posmatranje ibadeta koje obavljaju, ima poseban utjecaj ne djetetova djela i iskaze.

Primjer za to je priča o jednoj djevojčici: “Majka je upravo završila uzimanje abdesta. Najedanput ugleda svoju trogodišnju kćer kako pere lice i ruke povodeći se za majkom. Podigla je kažiprst i rekla: La ilahe illallah. Ovo ukazuje da je djevojčica uočila kod roditelja da postoji poseban zikr poslije uzimanja abdesta.”

Druga priča: “Jedna majka je klanjala dva rekata nakon uzimanja abdesta i počela dovršavati neke svoje kućne poslove. Djevojčica je navikla da vidi majku kako sjedi na sedžadi nakon obavljenog namaza, dok ne prouči poslijenamaske zikrove. Uočila je da se majka digla odmah nakon obavljenog namaza, pa joj reče: ‘Zašto si ustala prije nego što kažeš: ‘Estagfirullah””

Ova istinita priča ukazuje na to da djeca neumorno nadgledaju postupke svojih roditelja.

Čovjek je izložen bolestima i njegovo se dijete, također, može razboljeti. Zato je potrebno da njegova bolest bude prilika za jačanje njegove veze s Allahom, dž.š. To će se ostvariti podsjećanjem na vrijednost zdravlja koje je blagodat od Allaha, da na zdravlju treba zahvaljivati Allahu, da je čovjek slab i da nema snage bez svoga Gospodara. Prilikom uzimanja lijeka ili odlaska u bolnicu, trebamo podučiti dijete da je lijek od Allaha, a liječenje je jedna od stvari koje nam je Allah naredio. Trebamo ih vezati za šerijatske dove i praktično ih primjenjivati u bolesti. Navest ćemo im primjere vjerovjesnika koji su tražili lijek i oslanjali se na Allaha, kao primjer Ejuba, a.s. ili Jakuba, a.s. kad je naredio svojim sinovima da uđu na različita vrata i da im to ništa nije koristilo ako Allah to neće, te njegovo potpuno predavanje njegovog stanja Allahu, dž.š. Allah Uzvišeni citirajući Jakuba, a.s. kaže: “‘Ne ulazite na jednu kapiju, već na razne kapije, a ja vas ne mogu spasiti od onoga što vam Allah odredi; moć pripada jedino Njemu, ja se u Njega uzdam, i neka se samo u Njega uzdaju oni koji se uzdaju!'” (Jusuf, 67.)

Od najvažnijih stvari je podsjetiti djecu na očekivanje nagrade, strpljivost u bolesti i liječenju od nje.

Jedna djevočica je podsjećala svoju majku da je Allah odredio, što su utvrdili doktori, da oboli od neke hronične bolesti. Međutim, lijek je u Allahovim rukama. To se desilo nakon što je majka shvatila da djevočica mora dvaput dnevno uzimati lijek, te joj je stalno govorila da će za to imati nagradu, tako da je jednog dana djevojčica povikala: “Imat ću nagradu, jer uzimam ovaj lijek!”

Ona je to rekla iz ponosa i želje za nagradom i sevapom za svoje ukućane.

Iz knjige: “Majke pored svoje djece”

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE