21 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKako će se žena koja ima menstruaciju očistiti poslije male nužde

Kako će se žena koja ima menstruaciju očistiti poslije male nužde

Pitanje:

Za vrijeme menstruacije ne perem se vodom nakon male nužde bojeći se da mi voda ne naškodi, pa me zanima kakav je propis u vezi s tim.

Odgovor:

Umjesto čišćenja vodom dovoljno je upotrijebiti čistu maramicu ili nešto drugo, čisto i suho, što uklanja nečistoću, kao što je kamen, komad drveta i sl. Čišćenje se ponavlja tri ili više puta sve dok se ne otkloni nečistoća. Ovaj se propis ne odnosi samo na tebe, nego je to opći propis za svaku muslimanku i muslimana, a na osnovu predanja koje od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, prenosi Aiša, r. a., i u kojem se navodi da je rekao: “Kada neko od vas ode obaviti nuždu, neka se očisti sa tri kamenčića, i ona su mu dovoljna.” (Ahmed, Nesai, Ebu Davud i Darekutni, koji kaže da je sened ovog hadisa sahih hasen)

Ovaj stav temelji se i na predanju u kojem se navodi da je Selmanu el-Farisiju rečeno: “Vas je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio svemu, pa čak i propisima obavljanja nužde.” Selman reče: “Da, zabranio nam je da se prilikom obavljanja velike i male nužde okrećemo prema kibli, da se čistimo desnom rukom, da se čistimo sa manje od tri kamenčića i da se potiremo balegom (životinja).” (Muslim, Ebu Davud i Tirmizi)

Allah je Onaj koji daje uputu!

Šejh Ibn Baz

Fetve o ženskim pitanjima, str. 30, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE