5 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeKada sihirbaz postaje nevjernik?

Kada sihirbaz postaje nevjernik?

Pitanje:

Da li se svaki sihirbaz smatra nevjernikom?

Odgovor:

Hvala Allahu, dž.š.! Sihirbaz je ona osoba koja se u svojim aktivnostima oslanja na pomoć šejtana i džina. Da bi im se približio, sihirbaz mora činiti mnoge stvari koje ih zadovoljavaju, a koje su u potpunoj koliziji sa islamskim učenjem. Tako, on kolje (kurban) u njihovo ime, a ne u ime Allaha, dž. š., i njima se obraća molbama i dovama. Uvjet njihove poslušnosti jeste i činjenje velikih grijeha kao što su: blud, konzumiranje alkohola, stjecanje imovine na nedozvoljen način, ostavljanje namaza, a zatim je tu i boravak na prljavim mjestima i namjerno mazanje nečistim materijama. To su sve preduvjeti da bi ga džini pomogli u nanošenju štete drugim ljudima putem raznih vrsta sihra, kao što je rastavljanje supružnika, proricanje onoga što će se dogoditi u budućnosti, ili obavještavanje o mjestu ukradene ili izgubljene stvari. Osoba koja čini opisane stvari smatra se nevjernikom zbog pripisivanja druga Uzvišenom Allahu i iskazivanja poslušnosti šejtanu. Potvrdu za ovu konstataciju imamo u riječima Allaha, dž. š.: “A Sulejman nije bio nevjernik – šejtani su nevjernici učeći ljude vradžbini…” (El-Bekara, 102); “A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: ‘Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik…’” (El-Bekara, 102)

U hadisu se navodi način sankcioniranja ovakvih aktivnosti i djelatnosti sihirbaza. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Udarac sabljom je adekvatan način kažnjavanja sihirbaza za njegove postupke.”  (Tirmizi, 1460; Darekutni, 114/3; Hakim, 360/ 14; Bejheki, 136/8.; vidjeti: Es-Silsile ed-daife, 641/3, broj 1446)

Na osnovu izloženog, sihirbaz se smatra kafirom, pa makar klanjao, postio, učio Kur’an, učio dove i dr. Pripisivanje druga Uzvišenom Allahu grijeh je (širk) koji poništava sva djela. Allah, dž. š., najbolje zna.
(Preuzeto iz djela: El-Lu’lu’u el-mekin min fetava Ibn Džibrin, str. 11)

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju,  str. 24.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE