10 C
Sarajevo
PočetnaBrakIntimni odnos sa trudnicom

Intimni odnos sa trudnicom

Pitanje:

Da li je dozvoljen intimni odnos sa trudnom suprugom i da li u Kur’anu i sunnetu postoji tekst kojim se to dozvoljava ili zabranjuje?

Odgovor:

Dozvoljeno je da muž ima intimni odnos sa svojom trudnom suprugom, jer Uzvišeni Allah kaže: “Žene vaše su njive vaše…” (El-Bekara, 223)

Argument za ovo jesu i riječi Uzvišenog: “…i koji stidna mjesta svoja čuvaju, osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu.” (El-Mu’minun, 5–6)

Tako riječi “osim od žena svojih” nisu ničim ograničene (specificirane), jer je osnova da je intimni odnos sa suprugom dozvoljen općenito. Ono što, prema Kur’anu i sunnetu, zabranjuje intimni odnos ograničava ovu općenitost, a s obzirom na to da u to ne spada intimni odnos sa trudnom suprugom, onda za to i nije potrebno utvrđivanje argumenata, jer je osnova dopuštenost toga.

Čovjeku nije dozvoljeno da intimno opći u rodnicu svoje supruge koja je u menstrualnom ciklusu, kao ni u analni otvor, a sve ostalo mu je dozvoljeno da čini. On ne može intimno općiti ni sa ženom u nifasu, makar nifas trajao manje od četrdeset dana, a nakon što ženi prestane nifas ili menstruacija, muž ima pravo intimno općiti sa svojom suprugom.

Šejh Ibn Usejmin

Fetve o ženskim pitanjima, str. 176, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE