13.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaImam homoseksualne sklonosti…

Imam homoseksualne sklonosti…

Pitanje:

 Znam da je u islamu zabranjen bilo kakav homoseksualni ili seksualni odnos izvan braka (homoseksualnost skroz). U pogledu seksualnih sklonosti, u djetinjstvu je sa mnom sve bilo u redu,  i imao sam sklonost prema ženama, međutim, kasnije su mi se počeli sviđati muškarci. Ja znam da je grijeh imati bilo kakve odnose, i nisam ih imao niti planiram. Zanima me samo šta je Allah rekao o osobama koje se tako osjećaju i šta da radim. Ja ne znam zašto se meni ne sviđaju žene. Ne klanjam, idem u školu, putnik sam, malo slobodnog vremena što imam provodim s porodicom, učeći i na internetu koliko-toliko vremena. Molim vas, pomozite mi. Recite mi sve što znate o stavu islama o homoseksualnosti i da li ću ja ići u Džehennem zbog toga. Volim dragog Allaha, svaku noć i jutro učim Ajetul-Kursijju i učim Euzu i bismillu prije jela i stvarno postim za ramazan i opet ne znam zašto mi se to dešava. Molim vas, posavjetuj te me! Neka vas dragi Allah nagradi!

Odgovor:

 Uzvišeni Allah stavio nam je u obavezu da Ga obožavamo i da ne prelazimo granice koje je On postavio. Istovremeno, stvorio je u nama prohtjeve da bi nas iskušao i ispitao. Ljudi koji se prepuste svojim prohtjevima, ne mareći za Allahove granice, spuštaju se ispod ljudskog stepena na nivo nerazumnih životinja kojima upravljaju nagoni i prirodni porivi, dok oni koji obuzdavaju svoje prohtjeve i ograničavaju ih granicama koje je Allah postavio, oni se uzdižu na visoke stepene. Rekao je Svemogući Gospodar: “A onome koji je pred dostojanstvom Gospodara svoga strepio i dušu od prohtjeva uzdržao Džennet će boravište biti sigurno.” (En-Naziat, 40-41.)

Vjera islam striktno zabranjuje morbidne, nastrane prohtjeve, dok druge ograničava i dozvoljava u optimalnoj mjeri, tako da pored zadovoljstva ostvaruje i druge brojne koristi ljudskoj zajednici.

Homoseksualizam je islamom izričito zabranjen, tretira se velikim grijehom i krivičnim djelom za koje je, na ovom svijetu, predviđena najstriktnija kazna, tj. fizička likvidacija, kada se za to ispune određeni uvjeti. To je Allahu mrsko djelo, njegov počinitelj, pored dunjalučke, zaslužuje i ahiretsku kaznu, a da li će biti bačen u Vatru ili ne, presuda je kod Gospodara Sudnjeg dana.

Čovjek pred svojim Gospodarom neće biti pitan za ono što mu njegova duša došaptava sve dok to ne ispolji jezikom ili djelom. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Allah je doista oprostio mom ummetu ono što im njihove duše došaptavaju, sve dok ne urade ili ne izgovore!” (Buharija, br. 5269, i Muslim, br. 127) Ipak, kada osjetimo da nam duša ili šejtan uljepšava kakvo loše, haram djelo, nije dozvoljeno da se prepustimo takvoj mašti, gajeći je i jačajući u nama. Naprotiv, dužni smo presjeći takva razmišljanja i zatvoriti vrata na samom početku, prije nego se iskra razvije u požar koji se više ne može ugasiti. Na to ukazuje Allahova knjiga upute, časni Kur'an, zabranjujući ne samo loše djelo, nego i put koji njemu vodi: “O vjernici, ne idite šejtanovim stopama! Onoga ko bude išao šejtanovim stopama on će na razvrat i odvratna djela navoditi.” (En-Nur, 21)

Jedan od sedmerice kojima je Uzvišeni obećao da će ih smjestiti u Svoj hlad na Sudnjem danu jeste mladić koji odrasta u pokornosti svome Stvoritelju. Šejtan želi da tebe, mladića na početku punoljetnosti i šerijatske odgovornosti, odvede u zabludu iz koje se malo ko povrati. Svaki grijeh koji čovjek počini, ukoliko se za njega ne pokaje, ostavlja crnu tačku na srcu, sve dok srce ne postane potpuno crno, da nakon toga, ma koliko mu dolazili Allahovi ajeti, nije u stanju prihvatiti istinu i krenuti putem sretnih.

Lijepo je što postiš ramazan i učiš Ajetul-Kursiju ujutro i navečer, ali to definitivno nije dovoljno. Ta velika praznina nastala odustvom namaza otvorila je šejtanu prostor da lijepim prikaže ono što je Allah zabranio. Kazao je Svemogući: “I obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost!” (El-Ankebut, 45)

Pravi vjernik, svjestan je da je Allahov rob i zato ne ostavlja sebi mogućnost da odabere ono što je njegov Gospodar zabranio: “Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe.” (El-Ahzab, 36.) Zato, svaku naklonost prema grijehu odmah odbaci i ne prepuštaj se razmišljanju o njoj, jer vjernik sebi ne dozvoljava takvu opciju.
Zatvaranje šejtanskih vrata postiže se ostavljanjem loših, haram djela i svega što njima vodi, i posvećenošću dobrim, Allahu dragim djelima, koja doslovno brišu loša djela: “Dobra djela zaista poništavaju loša. To je pouka za one koji pouku žele.” (Hud, 114.)
Ne dozvoli da te šejtan navede na svoje zamke, neka ti namaz postane stalna praksa, druži se sa pobožnim i moralnim vjernicima, povećaj znanje o vjeri, izučavaj korisne nauke i čini dobra djela, bit ćeš omiljen kod Gospodara, drag ljudima i koristan zajednici, a time uspješan i na ovom i na budućem svijetu.

Uzvišenog Allaha molim da ti omili pravo vjerovanje i prikaže ga lijepim tvom srcu, a da ti nezahvalnost i raskalašenost i neposlušnost omrzne, kao i svim onima u čijim se srcima nalazi i trun dobra. Amin!

Odgovorio: Mr. Hakija Kanurić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE