22.7 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaDesila se saobraćajna nesreća ženi koja je bila u početku trudnoće, pa...

Desila se saobraćajna nesreća ženi koja je bila u početku trudnoće, pa je pobacila plod, a sve je to bilo popraćeno žestokim krvarenjem. Da li joj je dopušteno prekinuti post ili će završiti post?

Pitanje:

Desila se saobraćajna nesreća ženi koja je bila u početku trudnoće, pa je pobacila plod, a sve je to bilo popraćeno žestokim krvarenjem. Da li joj je dopušteno prekinuti post ili će završiti post? A ako je prekinula post, da li je grješna?

Odgovor:

Kažemo da žena koja je trudna ne dobiva hajz, kao što to kaže imam Ahmed, nego žene znaju da su trudne na osnovu prestanka hajza. A hajz je, kao što kažu učenjaci, stvorio Uzvišeni Allah iz mudrosti hranjenja ploda u majčinoj utrobi. Pa ako nastane trudnoća, prekida se hajz, ali nekim ženama nastavi se hajz u vrijeme kada su trebale imati hajz kao što je bilo prije trudnoće. Hajz kod ovakve žene tretira se kao ispravan (normalan) hajz, zato što joj se nastavio i ne utječe na njega trudnoća. Ovaj hajz zabranjuje, zahtijeva i skida obavezu ženi kao i hajz van trudnoće. U stvarnosti, te krvi koja izlazi iz žene koja je trudna ima dvije vrste. Prva vrsta koja je hajz jeste ona koja se nastavila javljati kao što je bio slučaj i prije trudnoće. Znači da trudnoća ne utieče na njega. I druga vrsta jeste  koja se javi trudnoj ženi uslijed saobraćajne nesreće, ili nošenjem nečega, ili padanjem s nečega i slično tome. Ovo nije hajz nego je to krv iz kapilara, pa joj se na osnovu ovoga ne zabranjuje namaz niti post, za nju čak važe propisi koji važe za čiste žene.

Međutim, ako saobraćajna nesreća prouzrokuje pobačaj ploda, onda za to postoje, na osnovu stavova učenjaka, ove mogućnosti: Ako je plod poprimio ljudske konture, krv koja se pojavi poslije pobačaja jeste nifas. Žena će za to vrijeme ostaviti namaz i post, i njen muž neće imati spolni odnos s njom sve dok se ne očisti. Ako plod nije poprimio ljudske konture, to nije krv nifasa nego krv koja nije mjerodavna, i nije joj zabranjen namaz, niti post, a ni ostalo pored njih. Kažu učenjaci da najmanje vrijeme koje je potrebno da plod dobije ljudsku konturu jeste 81 dan zato što je plod u majčinoj utrobi, kao što kaže Abdullah ibn Mes’ud, r.a.: “Pričao nam je Allahov Poslanik, a on istinu govori i potvrđuje mu se njegova istinitost: ,Čovjek se stvara u utrobi majke 40 dana kao sjeme. Zatim, bude isto toliko vremena zakvačak, pa bude isto toliko kao komad mesa. Potom, Allah pošalje meleka da mu udahne dušu i naredi da mu zapiše četiri stvari: nafaku, dužinu života, njegova djela i da li će na Ahiretu biti nesretan ili sretan.” I nije moguće da se formiraju konture ljudskog bića prije toga. Preovladavajuće je mišljenje da se konture ne vide prije 90 dana, kako kažu neki učenjaci.

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE