17 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li je dozvoljeno da uzmem abdest dok sam još uvijek pod...

Da li je dozvoljeno da uzmem abdest dok sam još uvijek pod tušem, gola?

Pitanje:

Interesuje me da li je dozvoljeno da uzmem abdest dok sam, recimo, još uvijek pod tušem, gola, ili moram biti obučena dok uzimam abdest?

Takoðer, da li svaki put moram promijeniti donji veš prije no uzmem abdest da klanjam, budući da ja to radim jer nisam sigurna da li je u suprotnom abdest ispravan, a naravno prije toga se i operem. Ako se to mora raditi, onda se kod mene postavlja pitanje, kako postupiti kad sam na putu i nemam baš priliku da se operem, kako onda da klanjam, pošto često putujem budući da živim na Zapadu?
Isto tako se često zapitam kako da to sve uskladim. Nedavno sam počela da klanjam, koliko-toliko redovno, a kako još uvijek studiram, dosta vremena provodim u čitaonici, često po čitav dan, ne znam kako da klanjam onda. U čitaonici se nalazi i mala prostorija za vjernike u kojoj se može klanjati, a tada se upravo postavlja to pitanje abdesta.

Moj iman, iskreno rečeno, nije još uvijek izgraðen na način na koji mislim da bi trebao biti, ali pokušavam da se približim tome time što sam počela da klanjam i čitam Kur´an i ostalu vjersku literaturu, ali recimo šminkam se. Je li jedina opcija da se ne šminkam kada idem u čitaonicu ako želim da i tamo obavljam namaze?

Žao mi je ukoliko vam oduzimam vrijeme i vjerovatno se moja pitanja čine veoma smiješna i površna, ali bih na odgovoru bila veoma zahvalna.
Allah vas nagradio!

Odgovor:

Nema nikakve smetnje da osoba abdesti u situaciji kada je bez odjeće, pod uvjetom da ne dodiruje rukom spolni organ. Isto ili slično pitanje postavljeno je Stalnoj komisiji za fetve u Sudijskoj Arabiji, koje glasi: Stidno mjesto čovjeka je od pupka pa do koljena, kakav je propis uzimanja abdesta osobe koja je gola ili koja nosi kratku odjeću, koja ne pokriva od pupka do koljena?
Odgovor Stalne komisije glasi: Abdest je validan, jer otkrivanje stidnih dijelova tijela ili oblačenje onoga što u potpunosti ne pokriva stidne dijelove tijela ne sprečava validnost abdesta, s tim što treba napomenuti da muškarcu nije dozvoljeno da se otkriva pred nekim ko mu nije supruga ili robinja.
(Fetve Stalne komisije: fetva broj 6259, 5 tom, str. 253.)

Što se tiče ostalog dijela pitanja, možemo vam kazati sljedeće: žena nije obavezna svaki put prilikom obavljanja namaza da mijenja veš. Naročito ako žena smatra da bijelo pranje nije nečistoća, što je prioritetnije i jače mišljenje islamskih učenjaka. Da, isticanje bijelog pranja kvari abdest, ali to ne čini veš nečistim niti čini ženi obavezu da ga mijenja prilikom obavljanja namaza, samim tim žena nije obavezna da ga uklanja – pere sa veša kako bi njen namaz bio validan.
Samim tim nestat će mnoge dileme koje su vam se nametale u pogledu abdesta i namaza. Znači, u slučaju kada ne možete iz opravdanih razloga (kao što je spomenuto u pitanju) mijenjati veš prije namaza, vi to niste ni obavezni. Ovo sve u slučaju ako se vaše pitanje odnosi na bijelo pranje, dok ako je u pitanju mokraća, tada se propis razlikuje. Veš na kojem ima tragova mokraće treba zamijeniti ili ga oprati prije abdesta i namaza. Isticanje mokraće takoðer kvari abdest.

Što se tiče šminkanja, možemo kazati da ženi nije dozvoljeno da se šminka prilikom izlaska iz kuće na mjesta gdje će je vidjeti muškarci koji su njoj stranci – oni koji mogu sa njom stupiti u brak. Tako da za tim neće biti potrebe, a i manje problema će biti prilikom abdesta.

Molim Allaha da nam omili i olakša prakticiranje Njegove vjere i da učvrsti naša srca na putu istine. Amin!!!
Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE