16 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiDa li da prisustvujem bratovoj svadbi, budući da je on kršćanin?

Da li da prisustvujem bratovoj svadbi, budući da je on kršćanin?

Pitanje:

Prihvatio sam islam, neka je hvala Allahu, ali je moja porodica još uvijek u kršćanstvu. Moj brat će se uskoro ženiti, te će, kako je to u njegovoj vjeri uobičajeno, biti priređena svečanost i vjerska služba u crkvi, a potom gozba. Obavijestio sam porodicu da neću učestvovati na vjerskoj ceremoniji. Međutim, volio bih znati da li islam dopušta da sa suprugom i djecom prisustvujem gozbi, budući da će se tamo nekim kršćanima služiti i vino za vrijeme jela?

Ukoliko to nije dozvoljeno, šta mi onda preporučujete? Molim da mi odgovorite uz argumentaciju!

Ovo je pitanje za mene veoma važno jer su moji roditelji sedam godina udaljili od mene moga brata, bez njegove volje, a ja ih nastojim pozivati u islam.

Neka vam Allah podari svako dobro!

Odgovor:

Zahvaljujemo Allahu što te uputio u islam i molimo Ga da ti upotpuni Svoje blagodati i da budeš postojan u islamu, i molimo Ga da i tvoju porodicu uputi u islam.

Dobro si postupio u vezi sa neprisustvovanjem vjerskoj službi u crkvi. Učestvovanje na ovakvim vjerskim manifestacijama i skupovima, koje nevjernici priređuju, spada, u najmanju ruku, u velike grijehe i vodi ka nevjerstvu.

Kada je u pitanju proslava koju će tvoj brat prirediti uz muziku i gdje će uz hranu biti služen alkohol, savjetujemo ti da ne prisustvuješ tome jer prisustvovati takvim svečanostima haram je i veliki grijeh, kao što se navodi u Allahovim riječima: “Ne sjedi više s nevjernicima kad se opomene sjetiš.” (El-En‘am, 68) Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko od vas vidi nešto loše, neka to promijeni silom, ukoliko ne može, onda savjetom, a ukoliko ni to ne može, neka to prezre srcem, a to je najslabiji vid imana.” (Muslim, br. 49)

Ako bi učestvovao na jednoj takvoj proslavi, ne bi mogao, najvjerojatnije, ništa promijeniti ni silom ni savjetom, tako da ti je jedino ostalo da to prezreš srcem i ne učestvuješ.

Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka ne sjedi za stolom za kojim se pije alkohol.” (Ahmed, br. 1421, a šejh Albani kaže da je ovaj hadis vjerodostojan)

Sudjelovanje na toj proslavi značilo bi davanje legitimiteta nečemu što je zabranjeno, zato je to haram.

Brat koji je postavio ovo pitanje kao da ostavlja prostora popuštanjima u ovome slučaju, mada to osuđuje. Međutim, ustupci bi samo oslabili njegovu poziciju sa koje poziva porodicu u vjeru. Jer, koliko god je onaj koji poziva u vjeru iskren prema sebi i svome Gospodaru, utoliko će ostaviti jači dojam kod onih koje poziva. Isto tako, kolebanje i nedoumice u očima drugih ljudi potkopavaju povjerenje u takvog čovjeka.

Allah najbolje zna!

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 122.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE