14 C
Sarajevo
PočetnaNamazKako klanjati i postiti u podnebljima u kojima dan traje šest mjeseci

Kako klanjati i postiti u podnebljima u kojima dan traje šest mjeseci

Pitanje:

Poznato je da dan na Islandu traje šest mjeseci. Interesira me kako musliman koji tamo živi treba postupati kada je riječ o namazu i postu? Postoji li određena olakšica ili neki drugi način računanja kada se radi o ova dva ibadeta? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Čovjek koji živi u podnebljima u kojima postoje klasični dani i noći, tj. izlazak i zalazak sunca u 24 sata, dužan je klanjati i postiti, kao što čine ostali muslimani u svijetu, makar noć bila kratka, a dan izuzetno dug. Iz propisa posta izuzimaju se oni koji nisu u mogućnosti nastaviti post ili postoji relativna opasnost po njihovo zdravlje ukoliko nastave post. Takvi su dužni napostiti dan za dan prije sljedećeg ramazana. Kada se radi o ljudima koji žive u podnebljima u kojima dan traje šest mjeseci ili manje od toga, i oni su obavezni klanjati pet dnevnih namaza i postiti mjesec ramazan, na osnovu općih kur’ansko-hadiskih naredbi. Obavezni su u toku 24 sata klanjati pet propisanih namaza oslanjajući se pri tome na njima najbližu zemlju u kojoj sunce izlazi i zalazi u toku 24 sata.

Isto tako, kada je riječ o postu, obavezni su oglasiti početak i završetak ramazana te odrediti vrijeme početka i završetka posta u svaka 24 sata oslanjajući se na najbližu zemlju u kojoj se dan i noć otprilike ravnomjerno smjenjuju. Govoreći o Dedždžalu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je da će on boraviti na zemlji četrdeset dana: jedan dan – kao godina, drugi dan – kao mjesec dana, treći dan – kao sedmica, a ostali dani kao obični dani. Ashabi su upitali da li će im u prvom danu, koji će trajati godinu dana, biti dovoljno pet namaza, na šta im je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio: “Neće, odredite i izračunajte namaska vremena.” (Muslim, Tirmizi i Ahmed.)

Vidimo da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovaj neobično dugi dan nije tretirao običnim danom, već je tražio da se odrede namaska vremena za svakih 24 sata po pet namaza, shodno onome što su prakticirali prije toga tj. u klasičnoj smjeni dana i noći. (Vidjeti: Fetavel-ledžnetid-daima, 6/133-137.) A Allah najbolje zna.

 Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE