10 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiBivši ljubavnik ju je odvukao daleko od vjere

Bivši ljubavnik ju je odvukao daleko od vjere

PITANJE:

Žena nemuslimanka je bila u ljubavnoj vezi sa osobom koja je, također, bila nemusliman. Poslije toga odlučuje napustiti tu osobu zbog druge koja je musliman. Razlog tom preokretu treba tražiti u njenoj spoznaji da se ponašanje i ophođenje koje je njen ljubavnik imao prema njoj ne može smatrati, ni u kom slučaju, dobrim. Ona priznaje muslimanu da ga voli i da želi postati njegovom ženom. Na osnovu njenog uvjerenja  i potvrde da  više ne voli svog prijatelja nemuslimana i da ne želi, dalje, ostati sa njim u vezi, musliman je odlučuje  prihvatiti, bez obzira na njeno činjenje bluda sa bivšim prijateljem. Na to ga je ponukala njena odluka da prihvati islam. Allah prašta sve grijehe koje počini osoba, prije nego što prihvati islam. Ona se, nakon toga, predomislila  u vezi izrečenog, budući da ju je njen bivši prijatelj i ljubavnik uspio ubijediti da ga ne napušta. To je učinio nakon potvrde da ga je ona bila napustila zbog druge osobe koja je i njegov prijatelj, tj. mene. Nakon što se to dogodilo, doživio sam potpuni živčani slom.. Ja sam bio spreman da je prihvatim onakvom kakva jeste zbog njene želje da prihvati islam, ali je odstupila od svojih obećanja. Kako da gledam na ovo što se dogodilo i kakav stav da zauzmem? Uz sve to, kada sam saznao da se njen prijatelj zabavlja sa drugim djevojkama, za koje nisam siguran da li spava sa njima, pokušao sam je upozoriti, bez ikakvog znaka da će se ona pokajati zbog svoje odluke da se  njemu vrati. To me je prikazalo u lošem svjetlu. Da li sam pogriješio kada sam pokušao da je, ponovo, sebi vratim?  To pitam s obzirom na to da sam razmišljao o tome da nju, uprkos činjenici da može proživjeti sretan život na ovom svijetu sa svojim bivšim prijateljem i ljubavnikom, ipak čeka vječna kazna, kao i svaku osobu koja ne prihvati islam i ne umre kao vjernik. Očekujem vaše upute! Da vam se Allah, dž.š., smiluje i da vas blagoslovi i na ovom i na budućem svijetu! Selam!

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š. Čini se, brate koji si postavio ovo pitanje, da su se kod tebe pomiješale sentimentalne stvari sa pitanjima vjere i vjerovanja. To zaključujemo na osnovu tvog spominjanja u samom pitanju da si doživio duševni slom, nakon što te je napustila ta žena i vratila se svom ljubavniku koji je nevjernik. Moraš odvojiti svoje vjerovanje i dobrobit vjere od sentimentalnih osjećanja i ličnih želja. Pridržavaj se Allahovih, dž.š., granica i provodi Njegove propise u praksi. Od Njegovih propisa su i riječi Uzvišenog: “A bludnica ne treba da bude poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima.” (En-Nur, 3.)

Nije se dozvoljeno njome oženiti sve dok se ne pokaje, a ova osoba se nije pokajala, čak se i ponovo vratila u haram koji čini sa nevjernikom. Zbog toga ne tuguj i ne izgaraj od žalosti za njom! Moli Uzvišenog Allaha, dž.š., da ti podari bogobojaznu vjernicu, čestitu, poslušnu Allahu, dž.š., koja posti, klanja, koja se boji Allaha, dž.š., boji i čuva Njegove granice. To je primjer žene za kojom se žudi i teži, a ne za ovom ukaljanom osobom koja je, u jednom trenutku, pod utjecajem izražene privremene sentimentalnosti, željela prihvatiti islam. Savjetujemo ti, zatim, da se pridržavaš šerijatskih propisa prilikom tvog poziva nemuslimanima da prihvate islam. Nemoj biti nemaran i popustljiv u komunikaciji i razgovorima sa ženama ili uspostavljanju bilo kog stepena zabranjene veze sa njima, a sve to pod firmom da'we i poziva u islam. Musliman treba da koristi indirektna sredstva u pozivu stranih žena da prihvate islam. To može biti putem knjige, kasete, elektronske pošte i drugih sredstava u granicama dobročinstva. Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da nas uputi na Pravi put i da nas pomoću  halala učini nezavisnim od harama. Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE