10 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiZašto je zabranjeno ženi da uspostavlja vezu s muškarcem koji joj nije...

Zašto je zabranjeno ženi da uspostavlja vezu s muškarcem koji joj nije mahrem?

PITANJE:

Zašto musliman nije u mogućnosti da zakazuje sastanke sa nekom ženom i sastaje se sa njom? Da još napomenem da sam ja radikalna kršćanka koja ima prijatelja muslimana i pokušavam sve ovo da shvatim.

ODGOVOR:

Islam zabranjuje čovjeku da se osami sa ženom kojoj nije mahrem. Razlog zabrane leži u tome što se, u tom slučaju, šejtan upliće između njih. Poslanik, s.a.v.s. rekao je: “Kad god se čovjek osami sa ženom kojoj nije mahrem, šejtan bude treći među njima.”

Ako ova žena, pak, želi da se upozna sa islamom i da opširnije pročita o njemu, onda ona ima mogućnost da uzme knjige koje su prevedene na mnoge jezike i da odabere knjigu na onom jeziku koji najbolje poznaje. Kada spozna razloge zbog kojih treba primiti islam, vjerovatno će postati muslimankom. Međutim, ako sama ne shvata ono što čita i želi opširnija  pojašnjenja, onda joj je dozvoljeno da proširi svoje znanje kod muškarca, ali bez osamljivanja. Ovaj problem će riješiti ako, naprimjer, sa njom bude njen mahrem, odnosno osoba s kojom ne može stupiti u bračni odnos, ili ako bude u društvu žena, a čovjek sa kojim priča bude pouzdan, ili bude u društvu pouzdanih muškaraca koji će je podučavati islamu dok ga ne shvati i na taj način joj ga potpuno objasne. U opisanim situacijama ženi je dozvoljeno da bude u društvu muškarca.

Uzvišeni Allah, dž.š., želi da očisti muslimane i zbog toga im je zabranio svako sredstvo koje dovodi do bilo kakvog zla, nereda i nemorala. Vi koji ste postavili ovo pitanje znate da čovjekovo osamljivanje i uspostavljanje veze sa ženom vrlo često može završiti na ružan način. Osamljivanje je put koji vodi ka pokvarenosti i nemoralu. Nije dozvoljeno da čovjek ima tako dobro mišljenje o sebi, pa da kaže: “Meni osamljivanje sa ženom ne može naškoditi.” Islam ne čeka da čovjek zapadne u haram i da sve dublje tone u grješenju, već ga udaljava od zabranjenog od samog početka. Propisi Šerijata su objavljeni općenito svim ljudima, tako da nisu mjerodavni i ne uzimaju se za uzor oni pojedinačni primjeri osamljivanja koji ne dovode do nemorala ili zabranjenog uživanja kao što su poljubac, milovanje i dodirivanje. Zašto da čovjek sam sebe izlaže iskušenjima? Zar se neće dogoditi, u slučaju da se neki čovjek osami i sjedne sa ženom, a da pri tome ne bude nikog u njihovom društvu, da on ili ona ne pomisle da učine zabranjenu stvar, iako se to u stvarnosti ne mora dogoditi. Ali opetovanjem takvih druženja to se, uistinu, može desiti. Šerijat u ovom slučaju djeluje preventivno i sa predostrožnošću, zatvarajući svaki  put koji može dovesti do zla. U situaciji kada čovjek posjeduje bilo kakvu korist od koje se žena želi okoristiti ili obratno, postoji mogućnost njenog ostvarivanja na taj način da žena uputi pismo muškarcu ili on njoj, bez fizičkog susreta, ili da taj susret bude iza zastora, ili da do njega dođe uz prisustvo drugih osoba i na taj način se riješi problem osamljivanja.  Uz ove uslove se svakako podrazumijeva prisustvo čednosti i stida, kao i propisno oblačenje. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE