13 C
Sarajevo
PočetnaBrakZabrana uspostavljanja nedozvoljenih veza van braka iz razonode i zabave

Zabrana uspostavljanja nedozvoljenih veza van braka iz razonode i zabave

PITANJE:

Koji je tretman muslimana koji vara svoju suprugu na taj način što uspostavlja veze i kontakte sa drugim ženama, svejedno da li se ta veza završavala samo na razgovorima ili išla dalje od toga? Koji je, također, tretman žene muslimanke koja svjesno uspostavlja vezu sa oženjenim čovjekom, čineći to isključivo radi zabave i razonode?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, dž.š.

Prvo: Flertovanje ili uspostavljanje zabranjenih veza između muškarca i žene kojoj nije mahrem, nije samo prevara bračnog druga, nego se radi i o grijehu prema svome Gospodaru. Uzvišeni Allah, dž.š., je zabranio ovakve veze i zatvorio je sve puteve i vrata koji vode ka najvećem razvratu – bludu, a to je ono što je aludirano u pitanju. Opasnosti i nesreće u koje zapadaju oni koji prakticiraju ove veze su mnogobrojne. Neke od njih ćemo samo spomenuti: osamljivanje, rukovanje, obostrano posmatranje i dr. Tekstovi iz Kur'ana i sunneta Allahovog Poslanika, s.a.v.s. su došli sa zabranom ovih grijeha, samih po sebi i s obzirom na to što dovode do razvrata i bluda.

Drugo: Uspostavljanje zabranjene veze muslimanke sa čovjekom strancem za nju, oženjenim ili neoženjenim, također, spada u velike grijehe. Ovaj postupak nosi sa sobom veći grijeh i sramotu od onoga što je došlo u prvom dijelu pitanja. Ova druga vrsta veze ima za posljedicu miješanje potomstva ili rađanje sumnje kod supruga vezano za djecu da li su njegova ili ne, što sve skupa vodi ka široko rasprostranjenoj smutnji i izopačenosti.

Sada ćemo navesti neke fetve islamskih učenjaka po pitanjima koja su manja, po opasnosti i grijehu, od sastanaka među polovima. Kakav je tek tretman onoga što je veće i opasnije od navedenog u ovim fetvama!

1- Šejh Ibn Usejmin, r.a., kaže: “Ni jednom čovjeku nije dozvoljeno da se dopisuje sa stranom ženom zbog iskušenja koje je realno u ovoj situaciji. Onaj ko se dopisuje može pomisliti kako u svemu tome nema iskušenja, ali šejtan ne prestaje da se bavi njima sve dok ih jedno drugim ne zavede. Allahov Poslanik, s.a.v.s. je naredio onome ko bude čuo za Dedžala da se udalji od njega. On je obavijestio da će mu doći čovjek koji je vjernik, ali Dedžal neće odustati od njega sve dok ga ne zavede. U dopisivanju mladića sa djevojkama se krije velika opasnost i iskušenje, te se zbog toga mora izbjegavati, makar onaj ko je postavio pitanje govorio kako u tome nema žudnje i strasti.” (Fetava el-mer'etil-muslime, 2/578.)

2- Nakon što je šejh Abdullah El-Džibrin upitan o dopisivanju sa stranom ženom, on je odgovorio: „Ovo djelo nije dozvoljeno. Dopisivanje može pobuditi strasti između onih koji se dopisuju, a, također, i biti poticaj za susretom i spajanjem. Često se dogodi da to dopisivanje i zabavljanje dovedu do iskušenja i zasađivanja u srce ljubavi prema bludu, što sve vodi u razvrat ili je njegov uzročnik. Savjetujemo onome ko želi dobrobit svojoj duši da je zaštiti od dopisivanja, telefonskih razgovora i sličnih stvari, kako bi na taj način očuvao svoju vjeru i čast. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put i On najbolje zna.“

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE