13.8 C
Sarajevo
PočetnaNauka i učenjaciSkupljati knjige, a ne čitati ih

Skupljati knjige, a ne čitati ih

PITANJE:

Hvala Allahu, subhanehu ve te’ala, imam veliki broj korisnih knjiga, ali čitam samo jedan manji dio njih koji sebi odaberem. Da li sam griješan zbog sakupljanja ovih knjiga u svojoj kući? Trebam napomenuti da dobar dio ovih knjiga dajem drugima da se okoriste, čitajući ih.

ODGOVOR:

Musliman nije griješan zbog sakupljanja i čuvanja korisnih knjiga u svojoj kutubhani (kućnoj biblioteci); bez obzira, čitao ih on sam i tako se koristio njihovim sadržajem ili ih pozajmljivao drugim ljudima koji će od njih imati korist. Pored toga, on nije griješan ukoliko ne čita veći dio njih. Pozajmljivanje knjiga pouzdanim ljudima, koji će imati koristi od njih, je Šerijatom propisano dobro djelo za koje će čovjek biti nagrađen. Tačnije, bit će nagrađen za pomaganje u sticanju i širenju znanja. Rekao je Uzvišeni Allah: “I potpomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti! ” (El – Ma’ ide, 2.)

Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Allah je na pomoći robu dok god je rob na pomoći svome bratu.” (Muslim, poglavlje: “Zikr”, 2699.)

Šejh Ibn Baz                                       

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE