25.5 C
Sarajevo

Rad nacrno

Pitanje:

Nalazim se u inostranstvu i već duže vrijeme primam socijalnu pomoć. Znam da moram tražiti posao, ali i dalje živim od socijale, a radim nacrno ponekad. Da li je zabranjeno to što radim?

Odgovor:

Uzvišeni Allah zadužio je muškarca da radi i privređuje svojoj porodici i muslimanskom društvu. Allahov poslanik Davud, alejhis-selam, jeo je samo ono što bi zaradio vlastitim rukama. (Buharija, Ahmed i Ibn Hibban.) Zekerijja, alejhis-selam, bio je tesar. (Muslim i Ibn Madže) Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio: “Ruka koja daje bolja je od one koja uzima.” (Buharija i Muslim.)

Dakle, najbolje je da musliman radi i da ne traži milostinju od ljudi, bilo da se radi o socijalnoj pomoći ili nekoj drugoj vrsti pomoći, bilo u muslimanskom ili nemuslimanskom društvu. Ali ako nije u stanju naći odgovarajući posao koji će sačuvati njegova osnovna vjerska i ljudska prava i dostojanstvo, može uzimati socijalnu pomoć i, po potrebi, raditi nacrno, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE