13.8 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeDa li je dozvoljeno kupiti ukradenu robu?

Da li je dozvoljeno kupiti ukradenu robu?

Pitanje:

Meni je ponuđeno da kupim određeni artikal za koji sam saznao da je ukraden, s naznakom da onaj koji meni to nudi nije lopov, već je on to kupio od osobe koja je kupila od lopova. Ako bih ja kupio tu stvar, znajući spomenute činjenice, da je to ukradena roba, da li sam grješan?

Odgovor:

Ono što se da zaključiti iz šerijatskih tekstova jeste da tebi nije dozvoljeno kupiti taj artikal, ako si saznao ili kod tebe preovladava mišljenje da je to ukradena stvar, zbog riječi Uzvišenog Allaha: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.” (El-Maida, 2) U ovom slučaju ti znaš ili kod tebe preovladava mišljenje da osoba koja ti to nudi nije vlasnik te stvari, niti ima dozvolu da to čini, pa kako da takvoj osobi pomažeš u činjenju nepravde, tj. da uzmeš tuđi imetak bespravno.

Međutim, ako bi mogao da kupiš spomenutu stvar kako bi je vratio njenom vlasniku, to bi svakako bilo pohvalno, ako se ta stvar ne bi mogla oduzeti onome koji ju je ukrao i propisno ga kazniti. Ako bi se spomenuta stvar mogla oduzeti od lopova i kazniti ga kaznom koju zaslužuje, to je obaveza, na osnovu poznatih argumenata, kao što je hadis: “Pomozi bratu, bez obzira činio on nepravdu ili je njemu činili….”

(Fetve šejha Ibn Baza, tom 19, str. 91)

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE