17 C
Sarajevo
PočetnaNamazPriključivanje klanjaču (radi uspostavljanja džema’ata)

Priključivanje klanjaču (radi uspostavljanja džema’ata)

PITANJE:

Šta će učiniti osoba (koja nije klanjala), koja ulazeći u džamiju zatekne klanjača koji uči u sebi, te pridošla osoba ne zna da li taj klanja farz ili nafilu? Također, kako će klanjač postupiti prema čovjeku (koji je ušao)? Da li će mu, ako već klanja farz, dati znak da mu se priključi, ili će, ukoliko klanja nafilu, išaretiti da se ne priključuje?

ODGOVOR:

Tačno je da nepodudaranje nijeta imama sa nijetom džematlije ne utiče na ispravnost namaza. Dozvoljeno je osobi koja klanja farz da klanja za onim koji klanja nafilu, kao što je to činio Muaz ibn Džebel, radijallahu anhu, u vrijeme Vjerovjesnika, sallallahu ’alejhi ve sellem. On je sa Poslanikom, sallallahu ‘alejhi ve sellem, klanjao jaciju, zatim se vratio svom džema’atu i klanjao im (kao imam) isti taj namaz. Drugi namaz mu je bio nafila, a njima farz – namaz.

Iz dokaza proizilazi, da ako neko uđe u mesdžid dok ti klanjaš farz ili nafilu, te ti se priključi da klanjate u džema’atu, takav postupak neće biti pogrešan. Nisi obavezan išaretiti mu da se ne priključuje. Naprotiv, neka se priključi, i neka klanja sa tobom onoliko koliko stigne. Nakon što završiš namaz, on će ustati i naklanjati ono što je propustio od namaza; svejedno da li si klanjao farz ili nafilu. (Šejh Ibn Usejmin, Izbor iz fetvi o namazu, str. 66 – 67)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE