21 C
Sarajevo
PočetnaBrakNepažnja prema ženi

Nepažnja prema ženi

PITANJE:

Moj čovjek, da mu Allah, subhanehu ve te’ala, oprosti, i pored lijepog ponašanja i bogobojaznosti, u kući mi ne pridaje nikakvu pažnju i uvijek je namršten i neraspoložen. Ispunjavam svoje obaveze prema njemu i nastojim mu priuštiti rahatluk i smiraj, ali od njega doživljavam samo kritiku i loše ophođenje. To me veoma boli i muči i nekoliko puta sam razmišljala da ga ostavim. Da li griješim ako ga ostavim i posvetim se sama odgoju djece i podnošenju životnih poteškoća? Da li da ostanem s njim u ovakvom stanju i da se suzdržim od govora i miješanja u njegove probleme?

ODGOVOR:

Nema sumnje da je obaveza na čovjeku i ženi da se međusobno lijepo ophode i da razmijenjuju razne vidove ljubavi i moralne vrline, uz lijepo ponašanje i prijatnost, jer Uzvišeni kaže: ”…i s njima lijepo živite.” (El – Bekare, 228.)

Također kaže: ”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti po zakonu, samo muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen.” (En – Nisa’, 19.)

I Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kaže: “Nemojte od dobra ništa omalovažavati, pa makar da susretneš svog brata sa vedrim licem.” (Muslim, poglavlje:”Dobročinstvo i rodbinske veze”, 2626.)

Kaže Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Dobročinstvo je lijepo ponašanje.” (Muslim, poglavlje:”Dobročinstvo i rodbinske veze”, 2553.)

i u trećem hadisu kaže: “Vjernici sa najpotpunijim imanom su oni sa najljepšim ponašanjem, a najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji prema svojim ženama.” (Ebu Davud, poglavlje: “Sunnet”, 4682. i Tirmizi, poglavlje: “Dojenje”, 1162.)

Postoje još mnogi drugi hadisi koji podstiču na lijepo ponašanje, prijatnost pri susretu i lijepo ophođenje prema muslimanima uopće; kako li tek kada je u pitanju odnos između bračnih drugova i rodbine?!

Dobro si postupila što si trpjela, podnosila grubost i loše ponašanje svog muža. Savjetujem ti da još saburaš i da ne ostavljaš kuću, jer će, ako Bog da, u tome biti veliki hajr i lijepa završnica. Kaže Uzvišeni: “… i budite izdržljivi, jer je Allah, zaista na strani izdržljivih.” (El – Enfal, 46.)

“Ko se bude Allaha bojao i ko strpljiv bude – pa Allah uistinu neće dopustiti da propadne nagrada onima koji  dobra djela čine.” (Jusuf, 90.)

“Samo oni koji budu strpljivi, bit će bez računa nagrađeni.” (Zumer, 10.) 

“Zato budi strpljiv, ishod će zaista, na strani čestitih biti.” (Hud, 49.)

 Nemoj izbjegavati da mu pružiš što i dosada kao supruga, da mu se obraćaš riječima koje će razmekšati njegovo srce, prouzrokovati njegovo raspoloženje prema tebi i osjećaj za tvojim pravom. Nemoj tražiti dunjalučke potrebe, dok je zauzet važnim obavezama, sve dok mu se srce ne otvori i ne postane širokogrudan za tvoje opravdane potrebe. Ako Bog da, na kraju ćeš Allahu, subhanehu ve te’ala, zahvaljivati. Neka ti Allah, dželle šanuhu, poveća svako dobro, popravi tvog muža, nadahne ga zrelošću, podari mu lijepo ponašanje, prijatnost i poštivanje tuđih prava. Najbolje je moliti Allaha, subhanehu ve te’ala, i samo On upućuje na Pravi put. (Šejh Ibn Usejmin, Fetve, 2/830. – 831.)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE