25.5 C
Sarajevo
PočetnaPsihološki problemiMože li se potištena i opsesivno-kompulzivna osoba oženiti?

Može li se potištena i opsesivno-kompulzivna osoba oženiti?

Pitanje:

Može li se osoba oženiti ako boluje od psihičkih bolesti, poput depresije, potištenosti, opsesije i straha od preuzimanja bračne odgovornosti?

Odgovor:

Molimo Uzvišenog Allaha da te izliječi i izbavi i da ti podari dobru ženu koja će ti pomoći da se izliječiš.

Prvo, moramo znati da postoje određeni stepeni koji se odnose na psihičke bolesti; obično oboljenje koje se liječi bihevioralnom terapijom (ispravljanjem ponašanja) i ispravnim psihološkim savjetovanjem – nije potreban nikakav lijek. Potom dolazi intenzivniji stepen u psihičkom oboljenju, a ogleda se u ozbiljnom mentalnom poremećaju i zahtijeva liječenje. U tom slučaju neophodno je posjetiti ljekara, psihijatra, jer on zna metode koje je moguće primijeniti kako bi proces razmišljanja bio umjeren, a osoba se izbavila iz košmarne situacije. U tom smislu, postoje i vrlo korisni lijekovi koji će biti od pomoći.

Drugo, da, možeš se oženiti, navikni se na to da umanjiš opsesivno stanje i depresiju, i ne obaziri se na njih. Pristupi braku i nemoj se dvoumiti. Imaj lijepo mišljenje o svome Gospodaru, povećaj stepen skrušenosti i dove kako bi te Uzvišeni pomogao u onome čemu želiš pristupiti. Obrati se nekome ko ti je najbliži i u koga imaš potpuno povjerenje, izbjegavaj iluzije i fantazije koje ti se nameću. Budi uvjeren da je Allah, dž.š., s tobom i da te neće napustiti, jer Uzvišeni Allah je s onim robom koji o Njemu ima lijepo mišljenje.

Neka ti Uzvišeni Allah podari napredak!

Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE