17 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaMora li čovjek poslije kupanja uzeti abdest?

Mora li čovjek poslije kupanja uzeti abdest?

Pitanje:

Mora li čovjek poslije kupanja uzeti abdest?

Odgovor:

Poslije gusula ne treba uzeti abdest, na osnovu Allahovih, džellešanuhu, riječi: “O vjernici, kad hoćete da namaz obavite, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite – a dio glava svojih potarite – i noge svoje do iza članaka. A ako ste džnunupi, onda se okupajte…” (El-Maida, 6).

Naime, Sveznajući Allah naredio je da se čovjek koji je džunup okupa prije namaza, ne spomenuvši uzimanje abdesta u pogledu njega, što ukazuje da je kupanje dovoljno.

Dokaz za ovu tvrdnju jesu i Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi upućene Ummu Selemi, radijallahu anha: “Dovoljno ti je da kosu izmiješ s tri šake vode i da zatim opereš cijelo tijelo, pa ćeš biti čista” (Muslim). Aiša, radijallahu anha, kazuje: “Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije uzimao abdest poslije gusula” (Et-Tirmizi).

Ebu Bekr b. el-Arebi, rahimehullah, zapisao je sljedeće: “Islamski učenjaci jednoglasni su u mišljenju da abdest potpada pod gusul…” Ali ipak, treba znati da se mora uzeti abdest ako se okupa čisto radi rashlađivanja. I mora se uzeti abdest, poslije gusula, ako se u toku kupanja učini nešta što kvari abdest. A Gospodar tvoj najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE