22.7 C
Sarajevo
PočetnaIgra i zabavaLaž je zabranjena, čak i u šali

Laž je zabranjena, čak i u šali

PITANJE:

Kada se šalimo ponekad nešto i slažemo kako bismo se nasmijali? Da li je to dozvoljeno?

ODGOVOR:

To nije dozvoljeno, jer svaka laž je zabranjena i dužnost je kloniti se je. Rekao je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ”Budite iskreni, jer iskrenost vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Čovjek će biti iskren i težiti iskrenosti, sve dok kod Allaha ne bude upisan kao ‘siddik’ (iskreni), a čuvajte se laži, jer laž vodi grijehu, a grijeh vodi u vatru. Čovjek će lagati i težiti laži, dok kod Allaha ne bude upisan kao ‘kezzab’ (lažac).” (Buharija, 6 – 94. i Muslim, 26. – 27.)

Prenosi se također, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: ”Teško onome koji laže da bi nasmijao druge, teško njemu, teško njemu.” (Ebu Davud, 4990; Tirmizi, 2315. i Nesai, Sunenul – kubra, 11126.)

Iz ovoga vidimo da je stroga dužnost kloniti se laži, svejedno da li u šali ili ozbiljnosti. Ako čovjek navikne sebe na iskrenost i bude težio ka njoj, zaista će se iskrenost isticati na njegovoj vanjštini i duši. To je cilj Poslanikovih, sallallahu ‘alejhi ve sellem, riječi: ”Čovjek će biti iskren i težiti k iskrenosti, sve dok kod Allaha ne bude upisan u iskrene.” Svima su poznati rezultati iskrenosti kao i posljedice laži. (Šejh Ibn Usejmin, Fetve o ženama, str. 90)

ŠEJH IBN USEJMIN      

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE